3.8 Onderdak
voorwaarden
Voor de terbeschikkingstelling van huisvesting (of inwoning) op de werkplek ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking geldt een nihilwaardering. Hierbij gelden als voorwaarden dat de werknemer:
- niet op de werkplek maar ergens anders woont;
- door de reisafstand of situatie redelijkerwijs wel van de huisvesting gebruik móet maken. Denk bijvoorbeeld aan een brandweerman die op de kazerne slaapt of de inwoning van agrarisch personeel.
Als aan de voorwaarden wordt voldaan, is ook de bijbehorende verstrekking van bewassing, energie en water onbelast.
Als de nihilwaardering niet geldt, moet u voor de huisvesting op de werkplek een normbedrag van € 5,40 per dag tot het loon van de werknemer rekenen of als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen. Dit is inclusief de verstrekking van bewassing, energie en water.
altijd loon voor de werknemer
Bij een ter beschikking gestelde (dienst)woning geldt de nihilwaardering sowieso niet. Deze terbeschikkingstelling is bovendien altijd loon voor de werknemer, want hiervoor heeft u ook niet de keuze tot aanwijzen als eindheffingsloon. Uitzondering hierop vormt het eventuele deel dat ziet op buitengewone beveiligingsmaatregelen van de (dienst-)woning. Dit mag u wel in de vrije ruimte onderbrengen.
woning is nodig
huurwaarde
maximum
Van een dienstwoning is sprake als de terbeschikkingstelling van de woning nodig is voor de werknemer ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Is dat niet het geval, dan is er sprake van een ‘gewone’ woning. De waarde die u voor de ter beschikking gestelde (dienst)woning tot het loon moet rekenen, is de huurwaarde in het economisch verkeer. Dit is de huur die zou moeten worden betaald bij verhuur van de woning. Bij een dienstwoning geldt voor dit bij te tellen loon een maximum van 18% van het jaarloon van de werknemer, uitgaande van een werkweek van 36 uur.
Verhuiskosten zijn onbelast te vergoeden
voorwaarden
Voor de vergoeding van verhuiskosten geldt een gerichte vrijstelling onder de volgende voorwaarden:
- U wijst de vergoeding aan als eindheffingsloon.
- De verhuizing houdt verband met de dienstbetrekking. Hiervan is in elk geval sprake als de werknemer binnen twee jaar na aanvaarding van de dienstbetrekking of overplaatsing verhuist én als hij meer dan 25 kilometer van zijn werk woont en door de verhuizing de afstand woning-werk met minstens 60% vermindert.
Is aan de voorwaarden voldaan, dan mag u de werkelijke kosten van het overbrengen van de boedel en de (overige) verhuiskosten onbelast vergoeden. Die laatste echter voor maximaal € 7.750. Vergoedingen voor aan- en verkoopkosten van woningen vallen buiten de gerichte vrijstelling en die moet u dus in de loonheffingen betrekken, hetzij bij de werknemer, hetzij via de vrije ruimte.
Tijdelijk
overnachting
reisbesluiten
Voor de verstrekking van (of vergoeding voor) tijdelijk verblijf van de werknemer geldt een gerichte vrijstelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overnachting tijdens een dienstreis. Bij dienstreizen kunt u overigens ook te maken krijgen met de reisbesluiten Binnen- en Buitenland.
Van tijdelijk verblijf is sprake bij ambulante werknemers en bij reizen tussen een tijdelijke verblijfsplaats en de werkplek, vanwege zakelijke redenen om (nog) niet bij de werkplek te gaan wonen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan werkzaamheden op niet-permanente locaties of als de werknemer nog in zijn proeftijd zit.
Als er geen sprake (meer) is van tijdelijk verblijf, is de verstrekking (of vergoeding) niet (langer) onbelast, maar loon voor de werknemer of desgewenst eindheffingsloon.