U bent hier

6.1 Duidelijke doelstellingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: november 2023

ongewenst

Meestal is de doelstelling van het gebruik van een selectieassessment om betere kandidaten te selecteren en het ongewenste vertrek van werknemers binnen de organisatie te verminderen.

6.1.1 Selectieassessments

schade

U wilt voorkomen dat u ‘mishires’ aanneemt. Dit zijn mensen die al na een korte periode ongeschikt blijken te zijn of snel weer vertrekken. Afhankelijk van het niveau en de impact van de functie, kan een mishire leiden tot grote schade. Dit kan variëren van financiële verliezen tot verstoringen in de bedrijfsvoering en de reputatie van de organisatie.

Concretiseren

verloop

De doelstellingen die u wilt bereiken bij het inzetten van selectieassessments, kunt u concretiseren. Bijvoorbeeld:

  • Bij 90% van de nieuwe werknemers is een assessment gebruikt.
  • Het ongewenste verloop binnen het eerste jaar na indiensttreding is gedaald van 25% naar 17,5%.
  • Binnen drie jaar zijn er 25% minder vaststellingsovereenkomsten als een selectieassessment is ingezet.
  • De gemiddelde productiviteit stijgt met 25%, als alle werknemers aangenomen zijn met een selectieassessment. Dus is 10% van de werknemers met een assessment aangenomen, dan is de productiviteit met 2,5% gestegen, enzovoorts.

6.1.2 Ontwikkelassessments

intern talent

Bij ontwikkelassessments is het voornaamste doel vaak om intern talent te ontwikkelen, zodat werknemers zich gewaardeerd voelen en graag bij uw organisatie blijven. Door uw werknemers te laten doorstromen naar senior- en managementposities versterkt u de organisatie.

Managers die binnen de organisatie zijn doorgegroeid naar een leiderschapspositie, zijn vaak succesvoller dan mensen van buitenaf.

Doelstellingen

Ook hier is het mogelijk om concrete doelstellingen te formuleren, bijvoorbeeld:

  • De uitval van een leerprogramma is met 10% afgenomen na de inzet van een ontwikkelassessment.
  • De doorstroom naar nieuwe rollen is toegenomen met 10%.
  • De medewerkerstevredenheid van een team is met 5% gestegen na de inzet van een ontwikkelassessment voor een leidinggevende.

Natuurlijk is het wel belangrijk om indicatoren te formuleren die u ook daadwerkelijk kunt meten. Met de meeste HR-systemen kunt u dit soort gegevens uitdraaien. Dat helpt u bij het opstellen van een goede businesscase.