U bent hier

Onderneming & Personeel
Arbeidstijdenwet2. Voor wie geldt de ATW?2.1 Werknemers

2.1 Werknemers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

onder gezag

De Arbeidstijdenwet spreekt van werknemers die ‘onder gezag’ arbeid verrichten. Aangezien uitzendkrachten, stagiairs en ook telewerkers arbeid ‘onder gezag’ verrichten, ziet de ATW hen ook als werknemers.

2.1.1 Uitzendkrachten

De ATW geldt dus ook voor uitzendkrachten. Voor hen gelden de ATW-regels, tenzij anders is bepaald in de uitzendovereenkomst. U kunt met de uitzendorganisatie overeenkomen dat:

  • de in uw organisatie geldende werktijdenregeling ook voor de uitzendkracht van toepassing is; of
  • de uitzendkracht meer uren werkt dan in uw organisatie gebruikelijk is.

2.1.2 Stagiairs

overeenkomst

expliciet

Voor stagiairs geldt hetzelfde als voor uitzendkrachten. Ook voor hen gelden de ATW-regels, tenzij anders is bepaald in de stageovereenkomst. Als er afwijkende collectieve afspraken binnen uw organisatie gelden, is het even opletten geblazen. Over het algemeen vallen stagiairs niet onder de werkingssfeer van een cao. De afwijkende werktijden zijn niet op hen van toepassing, tenzij expliciet bij de cao-bepaling of in het stagecontract is vermeld dat ze wél voor stagiairs gelden. Maar als ook dit niet het geval is, past uw organisatie de algemeen geldende regels uit de ATW bij hen toe.

werkplek

Vaak komen stagiairs net van school en zijn ze nog geen 18 jaar. Voor hen gelden dan speciale jeugdregels. In hoofdstuk 8 leest u hier meer over. Zie ook paragraaf 2.3.

2.1.3 Telewerkers

bewaken

Voor werknemers die structureel vanaf een andere werkplek werken en daar over de benodigde ICT-verbindingen beschikken (telewerkers), gelden dezelfde regels als voor hun collega’s die gewoon ‘op de zaak’ werken. De ATW is dan ook op hen van toepassing. Dit houdt in dat ook telewerkers op tijd hun pauzes moeten nemen.

pauzesoftware

Natuurlijk is dit voor de leidinggevende veel lastiger te bewaken dan wanneer iemand bij hem op de afdeling werkt. Het mag duidelijk zijn dat deze werknemers hier zelf een grote verantwoordelijkheid hebben. Toch kan de leidinggevende hen wel ondersteunen, bijvoorbeeld door het verstrekken van pauzesoftware om KANS (klachten aan armen, nek en schouders) te voorkomen. Zo maakt uw organisatie ook werknemers die werken op een andere werkplek bewust van het belang van pauze.

Op rendement.nl/salarisdossier vindt u de kenmerken, prijzen en andere eigenschappen van enkele bekende pauzeprogramma’s. Let op! De informatie in de vergelijking kan sinds de publicatie in juli 2020 veranderd zijn.