U bent hier

9.1 Expres of onbedoeld

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: september 2020

micro-­organismen

gericht werken

ongericht werken

Er zijn sectoren waar doelbewust met micro-organismen wordt gewerkt. Denk aan microbiologische laboratoria, de voedingsmiddelenindustrie (zuivel, bier, brood) en onderzoeksinstellingen. Dit heet in het jargon van de Arbowet ‘gericht werken’ en daar gelden in de regel meer verplichtingen. Alle andere situaties noemt men ‘ongericht werken’, situaties waar contact met micro-organismen een ongewild bijverschijnsel van het werk is. Hieronder vindt u een (niet volledige) opsomming van biologische factoren.

Biologische agens Toelichting Voorbeeld
Levende biologische agens
Bacteriën Eencellige organismen zonder celkern Legionella (veteranenziekte),

Borrelia burgdorferi (ziekte van Lyme)
Gisten en schimmels Eencellige of meercellige organismen met celkern Aspergillus-schimmel (astma)
Protozoën Eencellige diertjes Toxoplasma gondii (toxoplasmose)
Virussen Eiwitpakketje met genetisch materiaal Griep, COVID-19
Stoffen en structuren afkomstig van levende of dode organismen
Toxinen Afscheidingsproducten van micro-organismen Aflatoxine (leverkanker), endotoxine (koorts, kortademigheid)
Graanstof Enzymen Amylase (allergische longaandoening)
Eiwit Netelharen processierups, uit urine varkens en proefdieren Acute huidklachten, astma
Prionen Eiwitrijk infectueus materiaal Ziekte Creutzfeldt-Jakob