U bent hier

6.3 IVA-uitkering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

IVA-uitkering

Het kan zijn dat de medewerker zodanig ziek is dat hij nu of in de toekomst bijna of helemaal niet kan werken. Dit is het geval als zijn verdiencapaciteit minder dan 20% is en hij dus minstens 80% arbeidsongeschikt is. De medewerker krijgt een IVA-uitkering als het vrijwel zeker is dat hij in de toekomst in deze mate arbeidsongeschikt blijft. Als er een kans is dat de medewerker nog verder herstelt, waardoor zijn verdiencapaciteit toeneemt, krijgt hij dus geen IVA-uitkering, maar een WGA-uitkering.

6.3.1 Hoogte en duur

maximum­dagloon

Een IVA-uitkering bedraagt altijd minstens 75% van het WIA-maandloon, met als bovengrens het maximumdagloon. De achteruitgang in inkomen is voor de medewerker een stimulans om gedurende ziekte hard te werken aan re-integratie. Een medewerker behoudt recht op de uitkering zolang hij volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is, maar uiterlijk tot de AOW-gerechtigde leeftijd.

De medewerker die recht heeft op een WGA- of IVA-uitkering bouwt hierover vakantiegeld op, net als bij een werkgever. Het vakantiegeld wordt jaarlijks in mei uitbetaald, tenzij de uitkering eerder stopt. Dan wordt het vakantiegeld samen met de laatste uitkering uitbetaald.

Herkeuring

re-integratie

herstel

De verplichte loondoorbetaling bij ziekte en de WIA zijn gericht op het stimuleren van re-integratie, al geldt dit in feite vooral voor zieke werknemers met een WGA-uitkering. Een werknemer krijgt namelijk niet zo snel het predicaat ‘volledig en duurzaam arbeidsongeschikt’. Als hij eenmaal een IVA-uitkering heeft, gaat UWV ervan uit dat er een geringe kans op herstel is. Toch stelt de WIA enkele eisen aan mensen met een IVA-uitkering. Zo geldt er in de eerste vijf jaar na hun oorspronkelijke keuring een keuringsplicht. De arbeidsongeschikte kan dan jaarlijks herkeurd worden. Daarna wordt de IVA-gerechtigde alleen herkeurd als hij zelf aangeeft dat zijn gezondheid is verbeterd.

6.3.2

Arbeidsongeschikte medewerker in dienst

beste uitkomst

instromen

eigenrisicodrager

Als een medewerker een WIA-uitkering krijgt, is de IVA-uitkering voor uw organisatie eigenlijk de beste uitkomst. Uw werkgever hoeft namelijk geen hogere premie te betalen als een medewerker instroomt in de IVA. Bovendien kan de werkgever zonder gevolgen na twee jaar ziekte een ontslagvergunning aanvragen; volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid is een geldige ontslaggrond. Het is overigens niet mogelijk om eigenrisicodrager te worden voor de IVA. De wetgever gaat er immers van uit dat als u zich al gedurende twee jaar heeft ingespannen voor re-integratie en de medewerker toch een IVA-uitkering krijgt, extra inspanningen geen zin zouden hebben (gehad).

De medewerker met een IVA-uitkering kan in dienst blijven als dat mogelijk is. De werkgever loopt dan geen risico, want als deze medewerker ziek wordt, kunt u tot vijf jaar nadat hij een uitkering heeft gekregen een ZW-uitkering voor hem aanvragen.