5.3 Re-integratie
werkgever verantwoordelijk
Wordt een werknemer ziek, dan is de werkgever verantwoordelijk voor zijn re-integratie. Ook in het geval dat de werkgever voor die werknemer een ZW-uitkering van UWV ontvangt. UWV neemt de re-integratieverplichtingen dus niet van u over. Is het dienstverband met een medewerker geëindigd en krijgt hij recht op een ZW-uitkering, dan neemt UWV wel de re-integratieverplichtingen op zich.
Verantwoordelijkheid medewerker
plicht
De zieke medewerker moet zich ook inspannen voor de re-integratie. Dit is dus niet alleen de verantwoordelijkheid van uw organisatie. Zo heeft de medewerker de plicht om passende arbeid te verrichten als de werkgever hem die aanbiedt. Als UWV van mening is dat de medewerker zich niet voldoende heeft ingespannen voor zijn eigen re-integratie, kan het uitkeringsinstituut besluiten de ZW-uitkering te korten of zelfs helemaal te weigeren. Geef dit aan bij de medewerker als u merkt dat hij de kantjes ervan afloopt.
5.3.1 Einde dienstverband
Wet verbetering poortwachter
re-integratieverslag
De werkgever is gedurende het dienstverband verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke tijdelijke medewerkers. Dit stopt pas op het moment dat het dienstverband eindigt. Dat betekent dat u de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter naleeft. Zo moet u na zes weken de bedrijfsarts vragen om een probleemanalyse op te stellen en moet u na acht weken een plan van aanpak opstellen met de medewerker. Is de medewerker op het moment dat het dienstverband eindigt al minstens zes weken ziek, dan moet u een re-integratieverslag over de betreffende medewerker overleggen aan UWV, net zoals u zou doen na twee jaar ziekte bij een langdurig dienstverband.
Houd rekening met verhaalssanctie
Geeft UWV het oordeel dat u zich niet voldoende heeft ingespannen voor re-integratie van de zieke of arbeidsongeschikte medewerker, dan moet de werkgever op grond van de Wet wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld de ZW-uitkering van de (ex-)medewerker vergoeden. Dit wordt de verhaalssanctie genoemd. De verhaalssanctie geldt maximaal voor de periode dat u verantwoordelijk was voor de re-integratie, maar niet langer dan een jaar.
5.3.2 Let op de BEZAVA
instromen
investeren
Sinds 1 januari 2014 is het een en ander veranderd in de Ziektewet. Dit kunt u terugvinden in de BEZAVA (zie ook hoofdstuk 2). Deze wet regelt onder meer dat de werkgever een gedifferentieerde premie betaalt als flexwerkers instromen in de Ziektewet. Hoewel de werkgever vanaf dat moment niet langer verantwoordelijk is voor de re-integratie, kan het heel zinvol zijn om hier toch met de medewerker in te blijven investeren. Want hoe korter de medewerker gebruik moet maken van de uitkering, hoe lager de ZW-premie wordt die uw werkgever moet betalen!
De instroom van flexwerkers in de Ziektewet beïnvloedt alleen de premies van middelgrote en grote werkgevers. Kleine werkgevers merken geen verschil als gevolg van de instroom, omdat zij een sectorpremie betalen.
5.3.3 Eigen risico dragen voor de ZW
dezelfde regels
re-integratie tweede spoor
Als uw organisatie eigenrisicodrager voor de ZW is, draagt de werkgever de verantwoordelijkheid voor re-integratie gedurende de hele periode dat de voormalig medewerker een ZW-uitkering ontvangt. Hiervoor gelden precies dezelfde regels als voor medewerkers die nog gewoon in dienst zijn. Toch zijn er in de praktijk verschillen. Omdat de medewerker niet langer een baan heeft bij uw organisatie, zult u sneller werk moeten maken van re-integratie bij een andere werkgever (re-integratie tweede spoor). Het is van groot belang dat u goed contact houdt met de voormalig medewerker, ook al is hij niet meer in dienst! Meer over het eigenrisicodragerschap voor de ZW leest u in hoofdstuk 3.