U bent hier

5.1 Vaste medewerkers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

loondoor­betaling

Uw werkgever hoeft niet voor alle werknemers alle kosten te dragen bij ziekte. In bepaalde gevallen betaalt UWV namelijk een ZW-uitkering uit. Dit bedrag kan dan in mindering worden gebracht op de verplichte loondoorbetaling.

5.1.1 Doelen ZW-uitkering

risicogroepen

aanspraak

zwangerschap

Het lijkt wat overbodig van de overheid om een ZW-uitkering te betalen als er voor de werkgever een loondoorbetalingsplicht bij ziekte geldt. Hiervoor zijn twee redenen.

  • De ZW-uitkering beperkt de kosten die uw organisatie maakt voor bepaalde risicogroepen. De uitkering vormt dus een compensatie en beperkt het risico dat de werkgever neemt.
  • De uitkering beschermt medewerkers die er aanspraak op maken. Dit zijn namelijk groepen medewerkers die een grotere kans maken op benadeling en discriminatie, omdat ze voor hun werkgevers een groter financieel risico vormen. Denk aan vrouwen die mogelijk een kinderwens hebben. Zij hebben een groter risico om uit te vallen door ziekte als gevolg van zwangerschap en bevalling.
  • 5.1.2 Doelgroep

    no-riskpolis

    Er zijn verschillende groepen medewerkers die tijdens hun dienstverband aanspraak kunnen maken op een uitkering:

    • medewerksters die ziek zijn als gevolg van een zwangerschap of bevalling;
    • medewerkers die ziek zijn als gevolg van orgaandonatie;
    • medewerkers met een no-riskpolis;
    • medewerkers die vallen onder de compensatieregeling (voor oudere WW-gerechtigde medewerkers).

    Bespaar op verzuimverzekering

    extra ­bescherming

    De werkgever wordt niet gecompenseerd voor alle ziektegevallen waar hij geen invloed op heeft. De loondoorbetalingsplicht bestaat immers ongeacht de oorzaak van het ziekteverzuim. De ZW-compensatie geldt alleen voor medewerkers die extra bescherming verdienen.

    Heeft de werkgever hiervoor een verzuimverzekering afgesloten, dan moet u niet vergeten aan de verzekering door te geven welke medewerkers onder de no-riskpolis of compensatieregeling vallen. Omdat zij aanspraak maken op een ZW-uitkering bij ziekte, vallen ze niet onder de verzekering. Hierdoor valt de verzekeringspremie weer lager uit. Dit geldt ook voor eigenrisicodragers.

    5.1.3 Hoogte van de uitkering

    doelgroep

    Ook al is het de bedoeling dat de werkgever door middel van een ZW-uitkering wordt gecompenseerd als een medewerker in loondienst ziek wordt, de ZW-uitkering is niet altijd even hoog als de verplichte loondoorbetaling. De hoogte van de uitkering verschilt per doelgroep.

    Zwangerschap

    cao

    Werknemers die ziek zijn als gevolg van zwangerschap, bevalling of orgaandonatie hebben recht op 100% van het dagloon. Medewerkers met een no-riskpolis hebben in principe recht op 70% van het dagloon. Zij kunnen echter in het eerste ziektejaar recht hebben op meer dan 70%, maar dit hangt af van wat in de cao is afgesproken.

    Is in uw cao of in de individuele arbeidsovereenkomst een hoger percentage van het dagloon afgesproken dan de ZW-uitkering, dan moet de werkgever dat gewoon betalen. Het verschil is voor zijn rekening.

    Dagloon berekenen

    maximum­dagloon

    De hoogte van de ZW-uitkering wordt berekend op basis van het dagloon. UWV stelt dit dagloon vast door het jaarloon van de medewerker te delen door 261. Hiervoor geldt een bovengrens van het maximumdagloon (€ 205,77 per 1 januari 2017). Berekening van het dagloon over een heel jaar kan betekenen dat een medewerker die recht heeft op een uitkering van 100% van het dagloon, toch achteruitgaat in inkomsten. Heeft een medewerker bijvoorbeeld onlangs een loonsverhoging gehad, dan zal zijn uitkering lager zijn.

    5.1.4 Ziekmeldingen UWV

    boete

    U moet rekening houden met verschillende termijnen als het gaat om ziek melden en beter melden van medewerkers die recht hebben op een ZW-uitkering op grond van zwangerschap, bevalling, orgaandonatie of de no-riskpolis. Uw organisatie moet deze werknemers uiterlijk in de zesde ziekteweek bij UWV ziek melden. Houd de termijnen in de gaten, want als u een ziekmelding te laat doorgeeft aan UWV, kan dit een boete tot € 455 opleveren. De termijn is anders als u een ZW-uitkering aanvraagt vanwege ziekte als gevolg van zwangerschap en de medewerkster zes tot vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum ziek is geworden, zonder dat het zwangerschapsverlof is ingegaan. In dat geval moet u haar binnen vier dagen ziek melden bij UWV.

    Oudere werknemer

    melden

    Een oudere, voormalig werkloze medewerker die onder de compensatieregeling valt, moet worden ziek gemeld binnen vier dagen nadat hij dertien weken ziek is. Is de medewerker hersteld, dan moet dat weer binnen twee dagen gemeld worden. Het kan voorkomen dat een medewerker alweer beter is tegen de tijd dat u de ziekmelding doorgeeft. Dan kunt u de ziek- en betermelding tegelijkertijd doorgeven aan UWV.

    5.1.5 Re-integratie

    verplichting

    Ongeacht of een werknemer recht heeft op een ZW-uitkering, bij ziekte geldt voor zowel de werknemer als de werkgever een re-integratieplicht. Voor medewerkers met een ZW-uitkering die ziek werden op of na 1 juli 2011 beoordeelt UWV na twee jaar ziekte ook de re-integratie-inspanningen van de werkgever. Voldeed uw werkgever niet aan die verplichting, dan kan UWV hem een loonsanctie opleggen. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor medewerkers die geen ZW-uitkering kregen.