U bent hier

2.3 Compensatie voor loondoorbetaling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

overheid

De werkgever draait in sommige gevallen niet op voor alle kosten bij ziekte. De overheid biedt dan een compensatie. De volgende medewerkers hebben tijdens het dienstverband recht op een ZW-uitkering als ze door ziekte of handicap moeten verzuimen:

  • medewerkers die onder de no-riskpolis vallen;
  • medewerksters die ziek zijn als gevolg van een zwangerschap of bevalling;
  • medewerkers die ziek zijn als gevolg van een orgaandonatie;
  • medewerkers die onder de compensatieregeling oudere werknemers vallen.

2.3.1 No-riskpolis en compensatieregeling

arbeidsge­handicapt

Medewerkers die arbeidsgehandicapt zijn of dit (recent) zijn geweest, kunnen onder de no-riskpolis vallen. Dit houdt in dat ze recht hebben op een ZW-uitkering als ze (weer) ziek worden. De hoogte van de uitkering is minimaal 70% van het loon. De no-riskpolis geldt meestal vijf jaar lang, tellend vanaf het moment dat de medewerker in dienst treedt of recht krijgt op de regeling. Verlenging van de no-riskpolis met nog eens vijf jaar is mogelijk als een werknemer een ernstige ziekte heeft gehad bij het begin van het dienstverband of bij het begin van de WIA-uitkering terwijl het dienstverband doorliep.

Gemeente

Wajong

bemiddeling

Voor werknemers die een Wajong-uitkering hebben of hadden en voor werknemers met een WSW-indicatie geldt de no-riskpolis zolang iemand werkt. Verder geldt de no-riskpolis ook zolang iemand werkt, als hij na 1 januari 2015 bij uw organisatie is gaan werken als gevolg van begeleiding of bemiddeling door de gemeente. Daarbij heeft UWV vastgesteld dat de werknemer minder dan het wettelijk minimumloon kan verdienen of hij doet ‘beschut’ werk.

Automatisch

afwijzingsbrief

verklaring

banenafspraak

onderwijs

De no-riskpolis geldt verder automatisch voor mensen die:

  • een WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering hebben;
  • een afwijzing hebben gekregen voor de aanvraag voor een WIA-uitkering. In de afwijzingsbrief van UWV moet dan staan dat een nieuwe werkgever gebruik kan maken van de no-riskpolis;
  • ooit een Wajong-uitkering kregen;
  • een WSW-indicatie hebben van UWV en niet werken bij een sociale werkvoorziening;
  • vóór 1 januari 2015 in dienst zijn gegaan bij een werkgever en een verklaring van UWV hebben dat diegene een arbeidshandicap heeft;
  • vóór 8 juli 1954 zijn geboren, langer dan 52 weken een WW-uitkering hebben gekregen en vanuit de WW bij de werkgever in dienst zijn gekomen. Er hoeft geen sprake te zijn van een structurele functionele beperking;
  • onder de doelgroep van de banenafspraak vallen;
  • na 1 januari 2015 bij een werkgever komen werken via de gemeente en een IOAW-, IOAZ-, ANW-uitkering of bijstandsuitkering (Participatiewet) ontvingen;
  • problemen hebben gehad met het volgen van onderwijs vanwege ziekte of handicap en binnen vijf jaar na afloop van de opleiding bij een werkgever komen werken;
  • bij de werkgever zijn gedetacheerd in een artikel 7 WSW-dienstverband;
  • op 31 december 2014 een WSW-indicatie hadden;
  • opgenomen zijn in het doelgroepregister, omdat de Wajong-aanvraag is afgewezen tussen 10 september 2014 en 1 juli 2015 of omdat ze tussen 10 september 2014 en 18 juli 2015 behoorden tot de doelgroep schoolverlaters in het voortgezet speciaal onderwijs;
  • in een beschutte werkplek bij de gemeente werkten, in een artikel 2 WSW-dienstverband, voordat ze in dienst kwamen bij de werkgever.

De werkgever moet de zieke werknemer met een no-riskpolis binnen zes weken ziek melden bij UWV, anders riskeert hij een boete van maximaal € 455.

Compensatie oudere werknemer

ziek

De compensatieregeling werkt hetzelfde als de no-riskpolis. De werkgever kan een ZW-uitkering aanvragen voor de werknemer die na 8 juli 2009 in dienst is getreden, in de eerste vijf jaar van het dienstverband ziek wordt en langer dan 13 weken door ziekte niet kan werken. Deze regeling geldt alleen voor werknemers die vóór 8 juli 1954 zijn geboren en minstens 52 weken onafgebroken een WW-uitkering ontvingen, voordat zij in dienst kwamen.

2.3.2 Zwangerschap of orgaandonatie

bevalling

Medewerksters die ziek worden als gevolg van zwangerschap of bevalling, hebben recht op een ZW-uitkering. Valt een werknemer uit als gevolg van orgaandonatie, dan kan de werkgever een ZW-uitkering voor hem aanvragen. Dit mag de werkgever dan verrekenen met het loon van de werknemer. In beide gevallen is de uitkering 100% van het dagloon.

2.3.3 Vervroegde WIA-aanvraag

volledig arbeidsongeschikt

Het kan soms al snel duidelijk zijn dat een zieke werknemer volledig arbeidsongeschikt is. Hij kan dan een vervroegde WIA-aanvraag doen en mogelijk een IVA-uitkering ontvangen. De bedrijfsarts moet dan wel hebben verklaard dat de werknemer niet meer kan werken en niet meer beter wordt. Als de werknemer vervroegd WIA krijgt, vervallen de re-integratieverplichtingen. Wel moet de werkgever het loon 104 weken doorbetalen. De IVA-uitkering mag hiermee worden verrekend. Deze uitkering bedraagt minstens 75% van het WIA-maandloon. De medewerker kan de vervroegde aanvraag na de derde en tot de 68ste ziekteweek doen.

Lobbyen voor kortere loondoorbetaling

MKB Nederland pleit voor een uitzonderingspositie voor bedrijven met maximaal 25 werknemers in het volgende regeerakkoord voor de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. De brancheorganisatie is druk met lobbyen om deze uitzonderingspositie bij politieke partijen op de kaart te brengen.