5.2 Financiële plaatje verlof
dagloon
Net als bij het zwangerschaps- en bevallingsverlof (zie hoofdstuk 3) krijgen medewerkers die adoptie- of pleegzorgverlof opnemen een uitkering van UWV. Ook deze uitkering is 100% van het dagloon van de medewerker, met een maximum van € 216,90 per dag (in de tweede helft van 2019). UWV maakt in principe de adoptie- of pleegzorgverlofuitkering over naar uw organisatie. UWV regelt ook de afdracht van loonbelasting en premies. Het is vervolgens de bedoeling dat uw organisatie in ruil daarvoor het loon van de medewerker doorbetaalt.
salaris
Wat de werkgever niet mag doen, is het adoptieverlof inhouden op de (bovenwettelijke) vakantiedagen van de werknemer. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de opbouw van vakantiedagen tijdens het verlof gewoon doorloopt.
5.2.1 Maximum aan uitkering
thuissituatie
Komt het salaris van de medewerker boven het maximumdagloon uit, dan ontvangt uw organisatie van UWV minder uitkering dan het salaris van de medewerker bedraagt. Uw werkgever is dan strikt genomen niet verplicht om de medewerker tijdens zijn verlof het hele salaris uit te betalen. De meeste werkgevers doen dit echter wel. Het past bij een beleid met een gezonde aandacht voor de thuissituatie van medewerkers.
5.2.2 Verlofvormen combineren
aanpassing arbeidsduur
Net als na de geboorte van een kind kunnen ouders na een adoptie tijdelijk minder willen werken. Dat kan geregeld worden door de werkgever te vragen om de arbeidsduur aan te passen, maar ook door ouderschapsverlof op te nemen.
Adoptie- en pleegouders hebben dezelfde rechten op ouderschapsverlof als biologische ouders. In hoofdstuk 6 leest u meer informatie over het ouderschapsverlof.