U bent hier

5.1 Voorwaarden adoptie- en pleegzorgverlof

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

noodzakelijk

gespreid 
opnemen

Een werknemer moet aan een aantal voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op het adoptie- en pleegzorgverlof. Bij adoptieverlof is het noodzakelijk dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken. Bij pleegzorgverlof is de voorwaarde dat het kind staat ingeschreven op het adres van de pleegouders. Een werknemer heeft twee mogelijkheden om het verlof op te nemen, namelijk:

  • In overleg met de werkgever mag de werknemer de zes weken verlof gespreid opnemen in plaats van in een aaneengesloten periode.
  • De werknemer kan het verlof opnemen in de periode van 26 weken rond de adoptie of het moment dat het pleegkind in het gezin wordt opgenomen. Deze 26 weken lopen van vier weken voor dit moment tot 22 weken erna.

Wordt een medewerker ziek tijdens zijn adoptie- en pleegzorgverlof, dan heeft hij pech. Zijn verlof loopt in die ziekteperiode gewoon door.

5.1.1 Recht voor beide ouders

uitkering

Iedere medewerker die een kind adopteert, heeft recht op maximaal zes weken adoptieverlof. Daarnaast heeft hij recht op een uitkering van UWV. Beide ouders komen voor het verlof en de uitkering in aanmerking. Het maakt niet uit of er een kindje uit Nederland of uit het buitenland wordt geadopteerd. Ook het recht op pleegzorgverlof geldt voor zowel de pleegmoeder als de pleegvader.

5.1.2 Meerdere kinderen adopteren

verlofperiode

geen recht

Het komt voor dat adoptieouders meerdere kinderen uit een gezin tegelijkertijd adopteren. Voor de totale verlofperiode maakt dit echter niets uit: het is ook in dat geval nooit meer dan zes weken. Denkt een medewerker dat hij meer tijd nodig heeft om aan zijn nieuwe kroost te wennen, dan kan hij dat uiteraard wel bij zijn leidinggevende of werkgever aankaarten. Uw werkgever mag de regels rond het adoptie- en pleegzorgverlof namelijk altijd ten gunste van de medewerker aanpassen.

5.1.3 Rechten van stiefouders

ouderschapsverlof

Soms hebben medewerkers geen recht op adoptieverlof terwijl er wel een adoptie plaatsvindt. Als de medewerker stiefouder is van het kind dat hij wil adopteren, kan het zijn dat hij het kind al langer dan achttien weken onder zijn hoede heeft. Deze medewerker heeft geen recht op adoptieverlof. Komt hij daardoor thuis in een moeilijke situatie? Dan is (onbetaald) ouderschapsverlof misschien een goed alternatief. De werknemer kan dit verlof opnemen als het kind jonger is dan acht jaar.

5.1.4 Verlofaanvraag

Een groot deel van de verantwoordelijkheden voor het adoptieverlof ligt bij de medewerker die het verlof wil opnemen. Hij moet uw werkgever minimaal drie weken van tevoren laten weten op welk moment hij zijn verlof wil laten ingaan. Ook moet hij de officiële bewijsstukken, waaruit blijkt dat de adoptie of pleegzorg inderdaad doorgaat, verzamelen en aan uw werkgever overleggen.

Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker om ervoor te zorgen dat hij de documenten op tijd kan laten zien aan de werkgever.

Bewijs bij adoptie

document

Bij de adoptie van een kind moet de medewerker via uw werkgever een bewijs aan UWV sturen dat de adoptie doorgaat en dat de werknemer het kind opneemt in zijn gezin. Dat kan één van de volgende documenten zijn:

  • Een bewijs van inschrijving van het kind in de Basisregistratie Personen (BRP) of melding bij de Vreemdelingenpolitie.
  • Een machtiging tot voorlopig verblijf van het kind in Nederland. Deze machtiging is verstrekt door de Nederlandse ambassade in het land waar het kind vandaan wordt geadopteerd.
  • Andere documenten waaruit blijkt dat de adoptie doorgang zal vinden, zoals een verklaring van een vergunninghoudende adoptie-instelling.

Bewijs bij pleegzorg

gezin

Bij pleegzorg moet uw werkgever namens de medewerker een bewijs sturen naar UWV dat de pleegzorg doorgang vindt en dat de werknemer het kind opneemt in zijn gezin. Voorbeelden van bewijzen zijn:

  • een bewijs van inschrijving van het kind in de Basisregistratie Personen (BRP);
  • een kopie van het pleegcontract.

5.1.5 Dwingend recht

afwijken

Er is bij adoptieverlof sprake van dwingend recht. Dit houdt in dat uw werkgever een verzoek om dit type verlof niet mag weigeren. Ook mag hij niet van de wettelijke regels afwijken in het nadeel van medewerkers. Dit kan zelfs in de cao niet geregeld worden. Uw werkgever mag de regels wel in het voordeel van de medewerkers aanpassen (bijvoorbeeld met langer verlof).

Recht op verlof en uitkering

recht

Stel, een medewerker vraagt adoptieverlof aan omdat hij samen met zijn vrouw een baby uit Colombia adopteert. Volgens de officiële documenten wordt de zorg op 1 augustus aan de nieuwe ouders overgedragen. Het echtpaar vliegt een week voor deze datum naar Colombia om het kindje alvast te leren kennen. Direct na de adoptie vliegen ze terug naar Nederland. Dit betekent dat de medewerker na terugkomst nog een kleine vijf weken recht heeft op verlof en uitkering.