4.2 Geboorteverlof en andere verlofvormen
ouderschapsverlof
Werknemers combineren geboorteverlof vaak met andere vormen van verlof. De werknemer kan op de dag van de bevalling van zijn partner bijvoorbeeld calamiteitenverlof opnemen en krijgt zijn salaris die dag dan doorbetaald. Daarnaast kunnen alle werknemers met een kind dat jonger is dan acht jaar gebruikmaken van (onbetaald) ouderschapsverlof.
Calamiteitenverlof
kortdurend zorgverlof
Calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof zijn bedoeld voor onvoorziene noodsituaties, waarin werknemers per direct vrij moeten hebben om actie te ondernemen. Onder calamiteitenverlof valt bijvoorbeeld het overlijden van een ouder, het ophalen van een ziek kind of het afhandelen van schade na een ongeluk. Ook het bijwonen van de bevalling en de aangifte bij de burgerlijke stand vallen onder calamiteitenverlof. Dit verlof staat dus los van het geboorteverlof.
Verlof rondom de bevalling
Een medewerker heeft een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week. Hij krijgt halverwege de dag een telefoontje van zijn vrouw dat haar vliezen zijn gebroken. Na dat telefoontje gaat hij meteen naar huis. De werkgever is verplicht hem in het kader van calamiteitenverlof vrij te geven en 100% van het loon door te betalen.
Aangifte
geboorteverlof
De bevalling voorloopt voorspoedig en de dag erna werkt de medewerker een halve dag, zodat hij een deel van zijn taken kan afronden en een ander deel kan overdragen. In de tweede helft van de dag doet hij aangifte bij de burgerlijke stand. Aanvullend op het calamiteitenverlof neemt hij vierenhalve dag geboorteverlof op. In totaal heeft de werknemer rond de bevalling dus zes dagen verlof. Tijdens deze verlofdagen krijgt hij 100% van zijn salaris doorbetaald.
4.3 Toestemming
De overheid vindt de geboorte van een kind zo belangrijk, dat een werknemer hiervoor altijd – zonder uitzondering –vrij krijgt. De werknemer heeft voor geboorteverlof geen toestemming van de werkgever nodig en hoeft hierin geen concessies te doen naar de werkgever toe.
Wel moet hij zijn verlofplannen tijdig met de werkgever bespreken, zodat die hiermee rekening kan houden in de planning. Natuurlijk kan de werknemer niet van tevoren aangeven wanneer het kind precies geboren wordt, maar hij kan wel de periode opgeven waarin de bevalling zou moeten plaatsvinden en alvast een voorzet doen voor de overdracht van (een deel van) zijn taken.
Afspraken maken over de kraamtijd
Aangezien baby’s meestal zelf bepalen wanneer ze geboren worden, kan de werknemer pas zekerheid geven over de precieze dagen dat hij geboorteverlof opneemt als zijn spruit goed en wel ter wereld gekomen is.
Gemoedsrust
U doet er goed aan om vooraf in ieder geval goede afspraken te maken over de communicatie tijdens deze vaak hectische dagen. Uw werkgever kan aangeven wat hij verwacht van de werknemer en wat de werknemer kan laten liggen tot hij weer op het werk is. Dit zal de gemoedsrust van uw werknemer goed doen. Daar doet u goed aan, want de periode rond de bevalling is vaak een drukke voor de werknemer.
Onkostenvergoeding stopzetten
Het kan zijn dat uw medewerker tijdens zijn geboorteverlof minder salaris op zijn bankrekening ontvangt dan gebruikelijk. Uw organisatie mag namelijk onkostenvergoedingen tijdelijk stopzetten als de werknemer hier tijdens zijn verlof geen gebruik van maakt.
Een voorbeeld hiervan is reiskostenvergoeding. Die hoeft uw werkgever tijdens het verlof niet uit te betalen, omdat de werknemer niet naar het werk komt. Het is ook mogelijk dat de werknemer een uitkering krijgt op grond van een wettelijk voorgeschreven verzekering of op grond van een verzekering die voortvloeit uit de arbeidsovereenkomst. Deze mag uw werkgever ook stopzetten op het moment dat de werknemer geboorteverlof opneemt.
Tijdens het geboorteverlof hoeft uw organisatie uitkeringen alleen maar aan te vullen tot het oorspronkelijk door te betalen loonbedrag. Vanzelfsprekend mag uw werkgever er ook voor kiezen om de onkostenvergoedingen wel uit te keren aan de werknemer.