4.1 Verlof voor vaders en partners
bevalling
maandag
Het recht op geboorteverlof gaat in op de eerste werkdag na de bevalling. Bevalt de partner van de werknemer op vrijdag of zaterdag? Het geboorteverlof geldt dan vanaf maandag. Het is niet mogelijk – ook niet in de cao of in een regeling die uw werkgever met de ondernemingsraad heeft afgesproken – om af te wijken van de duur van het geboorteverlof. Dat geldt ook voor de situatie waarin de werkgever ten gunste van de werknemer wil afwijken.
Recht op geboorteverlof
gehuwd
Het wettelijk recht op geboorteverlof na de bevalling geldt voor de werknemer:
- die is gehuwd met de moeder;
- die een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder;
- die ongehuwd samenwoont met de moeder;
- die het kind als het zijne erkent.
Aanvullend geboorteverlof
Per 1 juli 2020 krijgen werknemers – boven op het geboorteverlof – ook recht op zogenoemd aanvullend geboorteverlof. Zij mogen dan vijf keer de wekelijkse arbeidsduur volgens de arbeidsovereenkomst opnemen.
aanvragen
Een werknemer moet het verlof in principe in hele weken aanvragen. In overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullend verlof over een langere periode dan vijf weken spreiden.
Uitkering UWV
doorbetalen
binnen een half jaar
Uw werkgever betaalt 70% van het dagloon aan de werknemer door tijdens het aanvullend geboorteverlof. Hij krijgt deze uitkering van UWV. UWV hanteert hierbij een bovengrens van 70% van het maximumdagloon. Dat is in de tweede helft van 2019 (70% van € 216,90 =) € 151,83 per dag. De werknemer moet het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen een half jaar na de dag van de bevalling. Hij moet eerst het door uw organisatie betaalde geboorteverlof opmaken.
De werknemer vraagt het aanvullend geboorteverlof aan bij de werkgever. Deze kan van vier weken voorafgaand aan de eerste dag van het aanvullend geboorteverlof tot vier weken na afloop van de laatste dag van het verlof een aanvraag doen bij UWV.