1.3 Een goede samenwerking loont
veilig en gezond
De OR heeft dus flink wat te zeggen over arbeidsomstandigheden. Dat is logisch, want de OR-leden vertegenwoordigen alle werknemers in de organisatie en zij willen vanzelfsprekend veilig en gezond hun werk kunnen doen. Dat is ook uw doel als arboprofessional: de arbeidsomstandigheden zo gezond en veilig mogelijk maken.
De OR kan een belangrijke partner in crime voor u zijn. Door goed samen te werken en elkaar op de hoogte te houden, creëert u de beste arbeidsomstandigheden.
1.3.1 Contact met werknemers
nauw contact
klachten
De OR-leden zijn gekozen door de werknemers in de organisatie. De OR vertegenwoordigt hen bij allerhande belangrijke zaken, van een fusie tot een pensioenovereenkomst en van werkdruk tot een vakantieregeling. De OR heeft nauw contact met de werknemers en weet goed wat er speelt op de werkvloer. Ook wat betreft arbeidsomstandigheden! Moeten werknemers vaak overwerken, zijn er veel klachten over hoofdpijn door een bedompte lucht op kantoor of zijn veiligheidsinstructies onduidelijk, dan is de kans groot dat dit linksom of rechtsom bij één van de OR-leden terechtkomt.
Dat werkt ook de andere kant op! Bent u benieuwd hoe werknemers denken over bepaalde maatregelen of een bepaalde situatie, dan is er een kans dat werknemers niet volledig open zijn tegen u. U kunt overwegen om de OR-leden te vragen om dit te peilen bij de werknemers.
1.3.2 Samen naar de werkgever
maatregelen
Als arboprofessional bent u in staat om maatregelen te nemen en betere arbeidsomstandigheden te creëren. Maar vaak zit daar wel een kostenplaatje aan. Daar kan uw werkgever over vallen en u heeft als arboprofessional geen mogelijkheid om uw werkgever te dwingen het gesprek aan te gaan.
Samen staat u sterk!
draagvlak
Door samen met de OR naar de werkgever te stappen, staat u er niet alleen voor. Bovendien geeft dat een signaal af: er is draagvlak onder werknemers en het is dus echt belangrijk dat de werkgever zich serieus verdiept in een bepaalde maatregel. De werkgever is echter niet verplicht om het voorstel in behandeling te nemen. Hij kan het afwijzen zonder daar een reden voor te geven.
Initiatiefvoorstel
initiatiefvoorstel
Eventueel kunt u samen met de leden van de OR een initiatiefvoorstel opstellen. Ook de arbocommissie of werknemers kunnen daarbij helpen. Om zo’n voorstel kan de werkgever niet heen: hij moet daarover in gesprek met de OR-leden en wel binnen twee weken nadat hij het voorstel heeft ontvangen. Die verplichting is vastgelegd in de WOR. Meer over het initiatiefrecht leest u in hoofdstuk 7.
1.3.3 Rechten van de OR
gemiste kans
U moet de OR in uw werk regelmatig aan uw kant zien te krijgen. Wilt u een thuiswerkreglement opstellen, buigt u zich over een nieuw contract met een arbodienst of wilt u een aanzienlijk bedrag uitgeven aan persoonlijke beschermingsmiddelen? Voor al deze zaken moet uw werkgever de OR eerst om instemming of advies vragen.
Het is een gemiste kans als de OR zich dan pas in uw plannen kan verdiepen. U doet er goed aan om de OR vanaf het begin bij alles te betrekken. OR-leden kunnen desgewenst navraag doen bij de werknemers, zodat u zeker weet dat er draagvlak is op de werkvloer voor uw plannen.
De OR vroegtijdig betrekken bij uw plannen scheelt een hoop gedoe bij de officiële advies- of instemmingsaanvraag. Aangezien de OR-leden mee hebben gedacht, is de kans groot dat zij positief zijn over uw plannen.