U bent hier

2. OR speelt een rol in de arbowetgeving

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2020

De leidraad van de OR is de WOR. Daarin staat hoe een OR tot stand komt, hoe de raad eruit hoort te zien en op welke manier de leden samenwerken met de werkgever. Ook is alles over de rechten, plichten en bijzondere taken van de OR vastgelegd in de WOR. Maar u mag de arbowetgeving niet vergeten: de OR wordt ook daar op diverse plekken bij naam genoemd. Zorg ervoor dat u de OR op de juiste momenten inschakelt.

drie niveaus

Arbowet

Arbobesluit

Arboregeling

De arbowetgeving bestaat uit drie niveaus: de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling.

  • De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Daarin staan algemene regels over het arbobeleid dat elke organisatie moet voeren.
  • Hoe de werkgever om moet gaan met specifieke risico’s op de werkvloer, is uitgewerkt in het Arbobesluit, dat regels bevat waaraan zowel werkgever als werknemers zich moeten houden. Zo gaan ze arborisico’s tegen. Ook bevat dit besluit een aantal regels voor specifieke sectoren en categorieën werknemers.
  • Tot slot is er de Arboregeling, een verdere uitwerking van het Arbobesluit. Daarin staan gedetailleerde voorschriften die de werkgever en werknemers moeten naleven.

Voor de OR is een rol weggelegd in de Arbowet en het Arbobesluit. De raad komt niet voor in de wettekst van de Arboregeling.

Arbo is een belangrijk onderwerp voor de OR. De raad moet van de hoed en de rand weten om mee te kunnen praten en suggesties te kunnen geven om het arbobeleid nóg beter te kunnen maken. Daar heeft de OR wel de nodige informatie voor nodig. U als arboprofessional bent natuurlijk een bron van informatie en daarnaast zijn er een aantal rechten...
Ook in het Arbobesluit wordt de OR een aantal keren genoemd. Zo moet uw werkgever de OR in bepaalde situaties verplicht informatie verschaffen. Daarnaast heeft de OR een stem in zaken die gevaarlijke stoffen betreffen. Tot slot staat in het Arbobesluit dat de OR zich over bepaalde arbeidsrisico’s mag uitspreken. 2.2.1 Informeren Een werkgever moet...