2.2 Arbobesluit
gevaarlijke stoffen
Ook in het Arbobesluit wordt de OR een aantal keren genoemd. Zo moet uw werkgever de OR in bepaalde situaties verplicht informatie verschaffen. Daarnaast heeft de OR een stem in zaken die gevaarlijke stoffen betreffen. Tot slot staat in het Arbobesluit dat de OR zich over bepaalde arbeidsrisico’s mag uitspreken.
2.2.1 Informeren
certificaat
informatie
Een werkgever moet de OR ongevraagd informeren over verschillende zaken. Dit informatierecht en de onderwerpen waarover de werkgever informatie moet verstrekken, zijn vastgelegd in de WOR. Meer hierover leest u in hoofdstuk 6. Het Arbobesluit bevat enkele aanvullende verplichtingen voor werkgevers. Zij moeten de OR in speciale situaties informeren. Als arboprofessional kunt u uw werkgever hierop wijzen en zorgen dat de OR-leden deze informatie krijgen.
Arbodienst
Als u werkt met een arbodienst, moet deze een certificaat hebben. Als de arbodienst waar uw organisatie mee werkt, het certificaat verliest, als dit niet wordt verlengd of als er aan de verlenging voorwaarden zijn verbonden, moet de werkgever dat doorgeven aan de OR of PVT.
interne arbodienst
Huurt uw organisatie niet de expertise van een externe arbodienst in, maar heeft u een eigen interne arbodienst? Ook die moet gecertificeerd zijn. Voor deze arbodienst gelden dezelfde regels wat betreft het op de hoogte stellen van de OR of PVT.
Arbeidsgezondheidskundig onderzoek
resultaten
Hebben de werknemers in uw organisatie een arbeidsgezondheidskundig onderzoek ondergaan, dan mogen de leden van de OR of PVT de resultaten inzien. Die resultaten moeten zijn voorzien van een toelichting.
Vanzelfsprekend komt de privacy van werknemers op de eerste plaats. Daarom mogen de gegevens niet terug te leiden zijn naar individuele werknemers. Ze kunnen bijvoorbeeld per functiegroep of per afdeling worden gebundeld, zodat de privacy is gegarandeerd.
rugklachten
De resultaten van het arbeidsgezondheidskundig onderzoek zijn belangrijk voor u als arboprofessional. Blijkt daaruit bijvoorbeeld dat veel werknemers in het magazijn rugklachten hebben, dan weet u dat er werk aan de winkel is voor u en kunt u eens onderzoek doen naar de verschillende tilhulpmiddelen.
Speciale regels voor de mijnbouw
noodplan
De mijnbouw krijgt speciale aandacht in het Arbobesluit. Voordat een werkgever begint met werkzaamheden, moet hij een veiligheids- en gezondheidsdocument opstellen met onder andere risico’s en de maatregelen die hij neemt om de risico’s tegen te gaan. Op basis van dit document moet hij een noodplan opstellen om ervoor te zorgen dat de werknemers op een veilige en gezonde manier hun werk kunnen doen. De werkgever moet het veiligheids- en gezondheidsdocument en het noodplan naar de OR of PVT sturen.
2.2.2 Gevaarlijke stoffen
inlichten
Ook voor gevaarlijke stoffen is veel aandacht in het Arbobesluit. In diverse situaties moet uw werkgever de OR of PVT inlichten. U als arboprofessional kunt die taak overnemen en het gesprek aangaan met de OR of PVT.
Abnormale toename blootstellingsniveau
blootstelling
Als er sprake is van een abnormale toename van het blootstellingsniveau, lopen werknemers mogelijk gevaar. De werkgever moet de OR of PVT onmiddellijk inlichten over de oorzaken van de toename. Hij moet ook aangeven welke maatregelen hij heeft genomen of gaat nemen om deze blootstelling zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Om het risico van de blootstelling te beoordelen, moet hij metingen laten uitvoeren. De OR of PVT mag een oordeel geven over de manier waarop zo’n monster wordt genomen. Daarnaast mogen de OR-leden of PVT-leden de resultaten van de metingen inzien en kunnen zij uitleg krijgen over de betekenis van de resultaten.
grenswaarde
Ditzelfde geldt voor een blootstelling aan een gevaarlijke stof die de grenswaarde overschrijdt. De werkgever moet de OR of PVT hiervan op de hoogte brengen en mag een oordeel vellen over de genomen maatregelen.
Als de situatie dusdanig ernstig is dat de maatregelen direct moeten worden genomen, doet de werkgever dat meteen. Hij brengt de OR of PVT daarna op de hoogte van de genomen maatregelen.
Asbest
toezichthouder
Werken werknemers met asbest, dan moet de werkgever dat melden aan een speciaal aangewezen toezichthouder. In de melding staat onder andere om hoeveel asbest het gaat, hoeveel werknemers erbij betrokken zijn, wanneer de werkzaamheden starten en hoe lang ze gaan duren.
De OR of PVT mag de gegevens uit de melding inzien. Neemt de werkgever extra maatregelen omdat de hoeveelheid asbestvezels de grenswaarde overschrijdt, dan mag de OR of PVT een oordeel geven over die maatregelen.
De werkgever moet een register bijhouden waarin hij noteert hoelang een werknemer aan welke soort(en) asbest is blootgesteld. De OR of PVT mag dat register inzien, maar de gegevens mogen niet herleidbaar zijn tot individuele werknemers.
Biologische agentia
ongeval of incident
voorkomen
De werkgever moet de OR of PVT op de hoogte stellen van elk ongeval of incident dat heeft plaatsgevonden, bijna heeft plaatsgevonden of mogelijk heeft plaatsgevonden. Het gaat daarbij om het vrijkomen, net niet vrijkomen of mogelijk vrijkomen van een stof uit een bepaalde categorie, namelijk ‘een agens of agentia uit de categorie 2, 3 of 4’. De werkgever moet aangeven wat de oorzaak was en welke maatregelen hij heeft genomen of zal nemen om de gevolgen te verhelpen en om verdere ongevallen of incidenten te voorkomen. Het is belangrijk dat de OR als vertegenwoordiger van de werknemers beschikt over deze informatie.
Risico’s van biologische agentia in de RI&E
risico
Als een werknemer tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden in aanraking komt of kan komen met biologische agentia, brengt dat risico’s met zich mee. Daarom moet u dit risico opnemen in de RI&E. U moet beoordelen hoe groot het risico is en passende maatregelen nemen. De OR of PVT kan zich laten informeren over de volgende zaken:
- hoe de RI&E tot stand is gekomen;
- bij welke werkzaamheden werknemers risico lopen;
- hoeveel werknemers aan biologische agentia worden of kunnen worden blootgesteld;
- de naam en functie van de persoon die verantwoordelijk is voor de veiligheid en gezondheid op het werk;
- de genomen preventieve en beschermende maatregelen (waaronder ook de werkinstructie, de toegepaste arbeidsprocédés en werkmethoden).
2.2.3 Risico’s
Tot slot zijn er nog een aantal bijzondere risico’s waarbij de werkgever informatie moet geven aan de OR of PVT.
Lawaai
meting
Is lawaai een risico in uw organisatie, dan moet u dat vermelden in de RI&E en maatregelen noteren in het bijbehorende plan van aanpak. De OR of PVT mag een oordeel geven over de manier waarop de blootstelling aan het geluid is beoordeeld en gemeten. De OR of PVT krijgt de resultaten van de beoordeling en meting, samen met een toelichting.
minimum
oordeel
Uw werkgever moet blootstelling aan lawaai voorkomen of zo veel mogelijk beperken door technische of organisatorische maatregelen te nemen. Bij voorkeur neemt de werkgever de risico’s van blootstelling weg aan de bron of beperkt hij ze tot een minimum. Daar stelt het Arbobesluit voorwaarden aan. Er moet namelijk rekening worden gehouden met de technische vooruitgang en de beschikbaarheid van maatregelen. De OR of PVT mag een oordeel geven over deze maatregelen en ook over persoonlijke beschermingsmiddelen in de vorm van individuele gehoorbeschermers.
Optische straling en elektromagnetische velden
toelichting
De OR of PVT mag een oordeel vellen over de beoordeling, meting, berekeningen en maatregelen tegen optische straling. Dat geldt ook voor beoordeling, meting en berekening van elektromagnetische velden. De OR of PVT moet de resultaten daarvan met een toelichting ontvangen. De OR of PVT mag ook een oordeel geven over de maatregelen.
Trilling
aard en inhoud
Vraagt de werkgever een ontheffing aan voor blootstelling aan trillingen, dan moet hij de OR of PVT en betrokken werknemers informeren over de aard en inhoud van de aanvraag van de ontheffing.