U bent hier

2.5 Arbocatalogus

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

specifieke maatregel

Sinds 2007 geeft de Arbowet werkgevers en werknemers meer ruimte, maar ook meer verantwoordelijkheid voor het arbeidsomstandighedenbeleid in hun organisatie. Werk­gevers en werknemers kunnen samen afspraken maken over de manier waarop ze de doelvoorschriften uit de Arbowet willen vertalen naar specifieke maatregelen voor hun branche of sector. Die afspraken leggen ze vast in een arbocatalogus. Als er voor uw organisatie een branchespecifieke arbocatalogus met afspraken over zwangerschap en arbeid is, kunt u zich daarop baseren voor het beleid in uw organisatie. Dat is handig, omdat dit al is toegespitst op uw sector.

Eisen

best practices

Werkgevers en werknemers bepalen zelf de inhoud van de arbocatalogus. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit een beschrijving van technieken en manieren, ‘best practices’, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. Het is in ieder geval belangrijk dat de arbocatalogus aan de volgende eisen voldoet:

  • Het is duidelijk voor welk werkgebied (onderneming, branche, sector of landelijk) de arbocatalogus bedoeld is.
  • De opstellers vertegenwoordigen de werkgevers en werknemers op wie de arbocatalogus van toepassing is.
  • De arbocatalogus is beschikbaar voor werkgevers en werknemers.
  • De arbocatalogus is begrijpelijk, logisch en niet in strijd met de wet (de doelvoorschriften uit de Arbowet worden bijvoorbeeld opgevolgd).

De Nederlandse Arbeidsinspectie toetst nieuwe en bestaande arbocatalogi. Opnieuw toetsen van een arbocatalogus kan nodig zijn bij grote wijzigingen in het werk of bij maatschappelijke veranderingen. Daarnaast heeft elke arbocatalogus een geldigheidstermijn van zes jaar.