5.3 Arbocatalogus
per branche
checklists
Een arbocatalogus is een soort ‘oplossingenboek’ voor het aanpakken van risico’s binnen uw organisatie. Per branche is er een arbocatalogus. Hierin staan manieren beschreven waarop werkgevers kunnen voldoen aan doelvoorschriften van de Arbowet. Het gaat bijvoorbeeld om:
- praktische handleidingen;
- checklists voor machines;
- veilige werkmethoden;
- oplossingen voor verbeteringen;
- afspraken.
Soms staan er in arbocatalogi zelfs branchenormen. De arbocatalogus kan u op een idee brengen voor de juiste verbetering. U kunt de catalogus echter niet blind kopiëren, want iedere organisatie heeft specifieke risico’s.
Aanknopingspunten
De wet biedt werkgevers en werknemers veel ruimte om zelf invulling te geven aan gezond en veilig werken. In de wet staan slechts minimale doelvoorschriften beschreven, bijvoorbeeld in het Arbobesluit, artikel 7.5, waarin staat dat bij onderhoud, reparatie en schoonmaak van een machine deze drukloos en spanningsloos moet worden gemaakt. Hoe dat wordt gedaan, mag uw organisatie zelf bepalen.
Daarom is het van belang om eerst eens te kijken of er een arbocatalogus voorhanden is voor de organisatie. U kunt dat ook navragen bij de branche-organisatie of via het arboportaal.nl.
Normen per sector
normstellend
beschermingsniveau
De 160 arbocatalogi bevatten ook verplichtende normen voor de sector. Eenmaal getoetst door Inspectie SZW is de arbocatalogus normstellend voor de handhaving van de arboregelgeving. Een werkgever die de maatregelen uit de arbocatalogus niet heeft doorgevoerd, moet kunnen aantonen dat hij minimaal hetzelfde beschermingsniveau realiseert als in de arbocatalogus staat beschreven. Het mag dus anders dan in de arbocatalogus is beschreven, maar wel met hetzelfde beschermingsniveau.