U bent hier

Onderneming & Arbo
Kantoorinrichting8. Gezondheidsklachten door kantoorinrichting8.3 Sickbuildingsyndroom

8.3 Sickbuildingsyndroom

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2019

slecht 
binnenklimaat

oorzaak

Al lijkt het sickbuildingsyndroom een gedateerde term; het kan zich nog steeds voordoen. Met de term worden gebouwgerelateerde klachten bedoeld die vooral ontstaan door een slecht binnenklimaat. De lucht is bijvoorbeeld te droog of te vochtig, waardoor medewerkers klachten ontwikkelen. Naast bijvoorbeeld klachten aan luchtwegen of droge ogen, kunnen zij ook misselijkheid, duizeligheid en concentratieverlies ervaren. De oorzaken zijn meestal divers. Het komt regelmatig voor dat de boosdoener een niet goed onderhouden, vies ventilatiesysteem is. Dit zorgt voor een ongezond binnenklimaat. De ontstane schimmels vervuilen de lucht. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan, zijn prikkende ogen, huidirritaties en hoofdpijn.

Individuele voorzieningen belangrijk

invloed

Experts vermoeden dat de gewaarwording van een sickbuildingsyndroom een psychosociale component heeft. Mensen voelen zich onbehaaglijk in een omgeving waar ze geen invloed hebben. Iets eenvoudigs als een raam op een kier zetten is in een hoge kantoortoren uitgesloten. Probeer zo veel mogelijk individuele voorzieningen te hebben. Neem klachten altijd serieus!

Bouwmaterialen

allergie

Naast een slechte ventilatie zorgen ook dampen uit chemische stoffen in bouwmaterialen en vloerbedekking voor een ongezonde lucht. Formaldehyde uit spaanplaat is berucht en gebouwen met veel beton kunnen radon uitscheiden, een radioactief gas. Een andere bedreiging vormen de zogenoemde stealth chemicals: vluchtige organische verbindingen die worden aangetroffen in verf, vernis en schoonmaakmiddelen. Deze kunnen allergieën en luchtwegproblemen veroorzaken. Dit geldt ook voor apparaten als printers, die fijnstof uitscheiden. Een aparte, geventileerde printruimte is een noodzaak als medewerkers veel printen.

RI&E

risico

deadline

productief

Uw gebouw moet wel in heel slechte staat zijn als het leidt tot structureel ziekteverzuim bij werknemers. Toch is het belangrijk dat de aspecten van een kantooromgeving in de breedste zin van het woord, dus van bureaustoel tot ventilatie en van materialen tot daglicht, voorkomen in de RI&E. Leg alle risico’s en de bijbehorende maatregelen vast. Breng prioriteiten aan. Noteer wie verantwoordelijk is voor de uitvoer van de maatregelen, hoe hij de maatregelen wil gaan uitvoeren en op welke termijn. Met een deadline is voor iedereen duidelijk wanneer de maatregel moet zijn ingevoerd. Pak het plan van aanpak er regelmatig bij en informeer naar de voortgang. Hoe beter u de RI&E en het plan van aanpak op orde heeft, hoe minder last uw medewerkers van het sickbuildingsyndroom zullen hebben. En medewerkers die geen klachten over hun werkplek ervaren, werken met meer plezier en zijn productiever!

Minder ziek door flexibel werken?

Medewerkers die flexibel werken, brengen mogelijk minder tijd door op kantoor. Toch hoeft het niet zo te zijn dat zij minder klachten ervaren. Zij worden door een beperkte tijd op kantoor minder lang blootgesteld aan de ventilatie, maar hoe fris zijn werkplekken als de koffiebar bij Starbucks of de eigen keukentafel? Wees hier dus alert op!