3.1 In gesprek met werknemers
non-verbale gedraging
Als arboprofessional moet u zich allereerst bewust zijn van uw eigen typische non-verbale gedragingen. Integriteit, betrokkenheid en oprechte interesse straalt u niet alleen uit door wat u zegt, maar ook door uw non-verbale gedragingen. Gaat u in gesprek met een werknemer over de leefstijl, dan is het belangrijk dat die werknemer u vertrouwt en zich veilig voelt. Pas dan kunt u het non-verbale gedrag van de werknemer observeren en interpreteren.
Gesprekstechnieken leveren meer informatie op
actief luisteren
U kunt invloed uitoefenen op het verloop van het gesprek. Ga allereerst het gesprek onbevangen in. Vul niets in en heb niet vooraf al een oordeel klaar. Luister actief naar de werknemer en let daarbij ook op de non-verbale signalen. Vat regelmatig samen om te controleren of u de informatie juist heeft begrepen. Stel open vragen en vraag door tot concreet is wat de werknemer bedoelt. Reflecteer waar mogelijk door te vertellen over iets soortgelijks dat u heeft meegemaakt om begrip te tonen en te laten zien dat u de situatie herkent. Laat af en toe stilten vallen om de werknemer de gelegenheid te geven om na te denken.
Beweging
resolute spreektaal
Let op de manier waarop een werknemer formuleert. Verandert deze in een meer resolute spreektaal (zoals: ik ga dit doen, het gaat me lukken en ik kan dit), dan heeft u beweging gecreëerd. Is dat het geval, vat het gesprek dan nog even samen. Koppel bovendien terug wat het begindoel van de werknemer is en hoe dat samenvalt met het gezondheidsbeleid in uw organisatie.
Samenwerking aangaan
niet in discussie
Het gesprek aangaan over het beïnvloeden van de leefstijl gaat het beste als u samenwerkt. Dat geeft de werknemer het gevoel dat hij het niet alleen hoeft te doen. In het begin kan er wat weerstand zijn. Neem de tijd en pas de gesprekstechnieken uit het bovenstaande kader toe. Ga niet in discussie en dwing de werknemer nergens toe, maar vraag door. Wat wil de werknemer zelf en hoe kunt u assisteren? Benoem tijdens het gesprek sterke punten van de werknemer. Die kunt u inzetten om de werknemer zijn doel te laten bereiken.