U bent hier

1.1 Wat is flexwerken?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

Bij veel organisaties die zijn overgestapt op hybride werken, is de kantoorbezetting lager dan voor de coronacrisis en blijven veel bureaus regelmatig leeg. Veel werkgevers ­kiezen daarom voor flexwerken. Bij flexwerken hebben ­werknemers geen vaste werkplek op kantoor. Zij maken ­gebruik van flexplekken.

Flexplekken

anders 
ingericht

Flexibele werkplekken bevinden zich meestal in een gedeelde kantoorruimte, die anders is ingericht dan een ­traditionele kantoorruimte. In een traditioneel kantoor heeft iedere afdeling een aparte ruimte. Bij flexwerken bevinden de flexplekken zich in verschillende ruimtes, zoals een open werkplek, concentratiewerkplek of ontmoetingsplek. ­Afhankelijk van de werkzaamheden die de werknemer die dag gaat uitvoeren, kiest hij een plek om te zitten.

Delen

contact

Het voordeel van flexplekken is dat werknemers zelf kunnen kiezen waar ze gaan zitten op kantoor. Omdat er geen vaste plekken zijn, en werknemers steeds op andere plekken zitten, neemt het contact met andere werknemers toe. Het nadeel is dat werknemers werkplekken moeten delen en geen vaste, eigen plek meer hebben. Sommige werknemers kunnen het vervelend vinden om geen eigen plek (meer) te hebben op kantoor.

Het delen van werkplekken zorgt voor een hogere bezetting van het kantoor en besparing van kosten, zoals huur-, energie- en schoonmaakkosten.