U bent hier

4.1 Verantwoordelijkheden voor organisatie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

management

Om een groot draagvlak te creëren, is het verstandig om de verantwoordelijkheid voor de bhv zo hoog mogelijk in de organisatie te leggen; het liefst bij de directie of bij u als management. Wegens tijdgebrek zult u het dagelijkse beheer van de bhv-organisatie waarschijnlijk willen uitbesteden.

Zorg dat het duidelijk is bij wie de taken van de bhv-organisatie komen te liggen. Is dat uw werkgever, bent u dat zelf of is het een arboprofessional? De directie moet in ieder geval steun bieden en beslissen wie welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft.

4.1.1 Motiverende leiding

betrokken

morele steun

Een bhv’er moet gemotiveerd en betrokken zijn om zijn taken naar behoren in te vullen. Om die motivatie en betrokkenheid in stand te houden, is het essentieel dat hij steun krijgt van het management en de leidinggevenden. Alleen steun in de vorm van beloning, instrumenten en hulpmiddelen is niet genoeg. Het is minstens zo belangrijk dat hij ook morele steun krijgt. Door aandacht (interesse, periodieke evaluaties) en een actieve houding, bijvoorbeeld tijdens oefeningen, laat de leiding zien dat zij bhv belangrijk vindt.

Ook wat betreft de nazorg moet uw werkgever steun bieden. Na een ernstig incident kunnen de bhv’ers (professionele) opvang nodig hebben. Afhankelijk van de situatie is dat een gesprek met een collega, met u als leidinggevende of juist met een professionele hulpverlener.

4.1.2 Verantwoordelijk voor fouten

De Arbowet is heel duidelijk: de werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn werknemers en die van andere personen op zijn terrein.

Wilt u zelf de wet erop naslaan, zoek dan artikel 15 op in de Arbeidsomstandighedenwet op ­wetten.­overheid.­nl. De verdere uitwerking van dat artikel vindt u in het Arbeidsomstandighedenbesluit op dezelfde site.

individuele fouten

De bedrijfshulpverlening functioneert volledig onder verantwoordelijkheid van de werkgever. Aan hem zijn immers de bhv-taken opgedragen. Het delegeren van die taken aan een bhv-organisatie betekent niet dat de verantwoordelijkheid ook wordt gedelegeerd. In de praktijk betekent dit dat de werkgever óók aansprakelijk is voor individuele fouten van een bhv’er!

Aansprakelijkheid voor werkgever

verzekeraars

misdrijven

Als er door ontoereikende hulpverlening blijvend letsel ontstaat, kan de werkgever daar (ook financieel!) op worden aangesproken. Dat probleem wordt nog nijpender als uw organisatie herhaaldelijk door de Arbeidsinspectie is terechtgewezen. Verzekeraars kunnen dan zelfs weigeren de schade te vergoeden, waarmee deze voor rekening komt van de werkgever. Er is dan sprake van een hoofdelijke aansprakelijkheid.

Sommige overtredingen van de Arbowet zijn misdrijven, bijvoorbeeld het in gevaar brengen van de gezondheid van personen binnen uw organisatie. De inspecteur kan in zo’n geval een proces-verbaal opstellen.