2. Bhv als onderdeel van de risico-inventarisatie
Er zijn binnen uw organisatie één of meer bhv’ers aangewezen om restrisico’s zo goed mogelijk te beheersen. Maar om te weten wat de restrisico’s zijn, moet eerst bekend zijn wat de ‘normale’ risico’s zijn. Die risico’s zijn te vinden in de risico-inventaristie en -evaluatie (RI&E). Een aanvullende manier om een goede en volledige bhv-organisatie op te zetten, is het inrichten van een bedrijfsnoodorganisatie.
De Arbowet verplicht werkgevers een bhv-organisatie op te zetten. De RI&E is daar een onmisbare bron voor. Voegt uw werkgever daar een zogenoemde bedrijfsnoodorganisatie aan toe, dan is de bhv geen ad-hocoplossing, maar maakt uw werkgever op organisatieniveau beleid voor de bhv en het beperken van risico’s voor bhv’ers en werknemers.
Bedrijfshulpverlening verschilt per organisatie
bezoekers
Risico’s verschillen uiteraard per organisatie. Soms zijn er grotere risico’s, omdat de werknemers bijvoorbeeld veel met gevaarlijke stoffen werken. Maar denk ook eens aan bezoekers die niet precies weten waar de nooduitgangen zijn. Kortom: iedere organisatie vraagt om een eigen bedrijfsnoodorganisatie. Die is niet te kopiëren van een ander, want iedere organisatie heeft andere risico’s. Dat komt bijvoorbeeld door de werkzaamheden, maar kan ook komen door de locatie.