U bent hier

6.1 Preventie van verzuim

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

trend

een geheel

Tevreden en gezonde werknemers verzuimen minder vaak, zijn gemotiveerder en productiever en zullen uw organisatie minder snel verlaten. Dit levert dus ook een gezondere organisatie op. De arbodiensten spelen handig in op deze trend en bieden tegenwoordig een integrale aanpak aan om verzuim te voorkomen en de gezondheid van werknemers te verbeteren. U komt dan termen tegen als ‘vitaliteitsbeleid’, ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘gezondheidsmanagement’. De gedachte hierachter is dat u er met losse maatregelen niet komt. Het zit ’m in de integrale aanpak. Het moet één geheel zijn en een breed draagvlak hebben in uw organisatie. Anders zult u de voordelen van het beleid niet terugzien. De arbodienst kan u helpen bij deze integrale aanpak.

Zorg voor een breed draagvlak binnen alle afdelingen in uw organisatie. Niet alleen op de werkvloer moeten de neuzen dezelfde kant op staan, steun vanuit de directie mag niet ontbreken. Het is namelijk een aanpak voor de lange adem.

6.1.1 Acties

Gezondheidsmanagement beperkt zich niet tot arbobeleid. Ook duurzame inzetbaarheid, levensfasebewust personeelsbeleid, opleidingsbeleid, persoonlijke ontwikkeling, arbeidsvoorwaarden en zelfs pleziermanagement vallen eronder.

ergonomisch

POP

Een aantal maatregelen maken vrijwel altijd deel uit van gezondheidsmanagement:

  • medische preventie, bijvoorbeeld een preventief medisch onderzoek (PMO), cursus omgaan met stress of een leefstijlonderzoek;
  • stimuleren om thuis en op het werk gezonder te leven, bijvoorbeeld met bedrijfsfitness, cursus stoppen met roken, gezonde voeding in de kantine, lunchwandelen, sportwedstrijden organiseren;
  • een aangename en schone werkomgeving: ergonomisch verantwoord meubilair, de juiste arbeidsmiddelen, een gezond en schoon binnenklimaat, voldoende licht en beperkte geluidsoverlast;
  • werknemers meer uitdaging in en invloed op hun werk geven, onder meer met persoonlijke ontwikkelplannen (POP), een goed opleidingsbeleid of een cursus timemanagement;
  • combineren van privé en werk, door bijvoorbeeld flexibele werktijden en extra verlofmogelijkheden.

6.1.2 Rol arbodienst

U kunt de arbodienst inschakelen om u te adviseren en te ondersteunen bij het invoeren van gezondheidsmanagement. Daarnaast kunt u vaak allerlei cursussen, health checks, vitaliteitsscans en bewegingsprogramma’s bij hen inkopen. Zo hoeft u niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Vaak zijn de ‘reguliere’ diensten al onderdeel van een totaalpakket. Denk hierbij aan het preventief medisch onderzoek, aanstellingskeuringen en werkplekonderzoek. Vraag er vooraf wel naar, zodat u niet wordt verrast door de kosten.

6.1.3 Nuttige investering

minder ­verzuimen

Een arbodienst inschakelen om gezondheidsmanagement op maat voor uw organisatie te leveren: dat is geen goedkope zaak. Maar de investering betaalt zich terug. Zo bespaart u ten eerste geld doordat werknemers gezonder zijn en minder verzuimen. Als medewerkers gezonder zijn en beter in hun vel zitten, stijgt daarnaast hun productiviteit met sprongen. Dat levert winst op. Ook zal er minder personeelsverloop zijn, waardoor de werkgever bespaart op werving en selectie.

verbeterde werksfeer

Er is niet alleen financiële winst te behalen als uw organisatie kiest voor gezondheidsmanagement. De organisatie als geheel vaart er ook wel bij. Denk daarbij aan:

  • verbeterde werksfeer;
  • meer ruimte voor innovatie en ontwikkeling;
  • vlottere samenwerking;
  • ervaring en kennis gaan niet verloren door verloop en vertrek van oudere werknemers.