U bent hier

6.1. Inleiding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

Iedere werkgever moet meldingsplichtige arbeidsongevallen doorgeven aan Inspectie SZW. Dit staat in artikel 9, lid 1 van de Arbowet. In veel gevallen zal deze taak zijn weggelegd voor u als arboprofessional. Niet alle arbeidsongevallen zijn echter meldingsplichtig. U ben alleen verplicht een ongeval te melden als de werknemer door het ongeval:

  • blijvend letsel oploopt;
  • in het ziekenhuis wordt opgenomen (dus niet als hij poliklinisch wordt behandeld);
  • overlijdt.

6.1.1 Direct

U moet een meldingsplichtig arbeidsongeval direct melden bij de Inspectie. Soms worden de gevolgen pas later duidelijk. In de praktijk meldt u ook arbeidsongevallen als het op blijvend letsel kan uitdraaien of zodra duidelijk wordt dat er ziekenhuisopname gaat plaatsvinden. Ook als de werknemer pas een week later toch naar het ziekenhuis moet als gevolg van het ongeval, moet u dit melden.

Bij twijfel altijd een melding doen

Het is beter dat achteraf blijkt dat u een ongeval niet had hoeven melden dan dat u heeft nagelaten een meldingsplichtig ongeval bij de Inspectie te melden. Dan krijgt uw organisatie mogelijk een boete, die wel tot € 50.000 kan oplopen.

Bovendien wekt u dan al gauw wantrouwen. De Inspectie zal meldingen kritischer bekijken en uw organisatie misschien vaker inspecteren. U kunt altijd tijdens de melding aan de Inspectie vragen of een dergelijke melding in het betreffende geval wel echt nodig is.

6.1.2 Levensbedreigend letsel of dood

Leidt een arbeidsongeval tot de dood, dan meldt u het ongeval direct via het (gratis) nummer 0800 51 51. Dit telefoonnummer van de Inspectie is dag en nacht bereikbaar.

6.1.3 Niet levensbedreigend

Overige meldingsplichtige ongevallen meldt u direct via inspectieszw.nl. U kunt ook het hierboven genoemde telefoonnummer bellen voor een melding. U bent verplicht om arbeidsongevallen te melden van eigen werknemers en personen die onder het gezag van de werkgever in uw organisatie werken, zoals uitzendkrachten. Zorg ervoor dat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor deze melding en wie de achterwacht daarvoor is.

6.1.4 Ondernemingsraad

U moet niet alleen de Inspectie, maar ook de OR op de hoogte stellen van een arbeidsongeval. De raad zal er op letten of u meldingsplichtige ongevallen aan de Inspectie meldt. De OR is tenslotte de arbowaakhond van uw organisatie.

6.1.5 Rapportage

Heeft Inspectie SZW naar aanleiding van uw melding nog vragen, dan kunt u het verzoek krijgen om een schriftelijke rapportage van het ongeval op te sturen. Zorg er daarom voor dat u alle gegevens die te maken hebben met het ongeval altijd goed documenteert. Ook tijdens bijvoorbeeld teambuildingactiviteiten – zeker als medewerkers daaraan verplicht moeten deelnemen – is de Arbowet van toepassing. Een ongeval kan dan dus ook een arbeidsongeval zijn.