U bent hier

7.3 Ongevals(boete)rapport

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

complexiteit

arboregels

Inspectie SZW streeft ernaar om onderzoeken binnen 13 weken af te ronden. Dat hangt ook af van de complexiteit van het ongeval. Constateert de inspecteur dat er geen overtreding is begaan, dan maakt de Inspectie een ongevalsrapport op. Alle betrokkenen ontvangen een afschrift. Blijkt uit het ongevallenonderzoek dat uw werkgever arboregels heeft overtreden, dan maakt de inspecteur een ongevalsboeterapport op. Uw werkgever krijgt de gelegenheid om een verklaring af te leggen. De werkgever en het slachtoffer ontvangen een afschrift van dit rapport, met daarin alle feiten.

Als de werkgever een overtreding heeft begaan, moet hij meteen maatregelen nemen om nieuwe ongevallen te voorkomen. De inspecteur controleert altijd of hij dit heeft gedaan.

Systematisch

meerdere boetes

verbanden

Het ongevalsboeterapport onderbouwt op systematische wijze welke overtreding(en) van de arbowetgeving heeft of hebben plaatsgevonden. Er zijn vaak bij één arbeidsongeval meerdere boetes aan de orde, zoals voor gebrekkig onderhoud op de werkplek, slechte instructie en onvoldoende toezicht. De onderbouwing berust op de waarnemingen van de inspecteur, de verklaringen van slachtoffer(s) en getuigen en de werkgever en de beschrijving van de feiten en oorzakelijke verbanden die tot het ongeval hebben geleid. Die worden in relatie gebracht met de arbowetgeving.

Inzage

slachtoffers

vragen

De slachtoffers van het arbeidsongeval of hun nabestaanden kunnen het rapport inzien. Ook de OR mag het ongevals(boete)rapport inzien. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft de raad tenslotte de taak om de arbeidsomstandigheden in de eigen organisatie te bevorderen. Het ligt voor de hand dat de OR naar aanleiding van het rapport vragen stelt tijdens de overlegvergadering met de werkgever.

meerjarenplan

Daarnaast maakt de Inspectie ook een overkoepelende analyse van de ongevallen die ze onderzoekt. Deze wordt gebruikt voor een analyserapportage. Deze dient weer als input voor de vraag in welke sectoren de Inspectie de komende jaren (meer) inspecties gaat houden. Welke sectoren dit zijn, kunt u altijd nalezen in het meerjarenplan van de Inspectie.

Bezwaar maken

bezwaarschrift

De Afdeling Bestuurlijke Boete van Inspectie SZW beoordeelt of de overtreding bewezen is en legt dan de boete op. Uw werkgever kan bezwaar maken door binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen. Als het bezwaar wordt afgewezen, kan hij nog beroep aantekenen bij de rechter. Ook de OR van uw organisatie kan bezwaar maken tegen de beschikking van de Inspectie.

Proces-verbaal

strafbaar feit

strafrechter

Bij zeer ernstige en dodelijke ongevallen bekijkt Inspectie SZW of er sprake is van een strafbaar feit. Bij een dodelijke afloop bekijkt de inspecteur altijd eerst met de betrokken officier van justitie of er sprake is van een vermoedelijk misdrijf. Is er inderdaad een misdrijf of overtreding van een verbodsbepaling begaan, dan wordt er proces-verbaal opgemaakt. De partijen die bij het onderzoek betrokken zijn, ontvangen hier bericht van. De Inspectie stuurt het proces-verbaal voor verdere afhandeling naar het Openbaar Ministerie. Dat beslist of de zaak voor de strafrechter komt. Soms zijn beide procedures mogelijk: dan legt de Inspectie op onderdelen een boete op, terwijl voor andere aspecten de werkgever in het strafrechtelijk circuit komt.

Het jaarplan 2021 van de Inspectie bevat een nieuwe actie. Bij minder ernstige ongevallen waar de schuldvraag slechts een beperkte rol speelt, kan een interventie bijvoorbeeld een door de organisatie zelf opgesteld verbeterplan zijn.