U bent hier

7.2 Inspecteur over de vloer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

ongewijzigd

Als u melding maakt van een arbeidsongeval, zal de inspecteur – als daar aanleiding voor is – zo snel mogelijk na de melding ter plaatse zijn, zodat hij de situatie zo goed mogelijk kan beoordelen. Het is daarom belangrijk dat de ongevalsituatie zo veel mogelijk ongewijzigd blijft. Vanzelfsprekend staat veiligheid voorop: de plaats van het ongeval moet natuurlijk geen risico’s opleveren voor andere werknemers.

Niemand in uw organisatie mag het onderzoek van Inspectie SZW belemmeren. Het kan verstandig zijn een vaste contactpersoon aan te stellen voor de inspecteur gedurende het onderzoek. Dit komt de communicatie en een snelle afhandeling ten goede.

Het is logisch om de direct leidinggevende van het team of de afdeling waarbinnen het arbeidsongeval heeft plaatsgevonden, aan te wijzen als contactpersoon voor Inspectie SZW. U als arboprofessional kunt hem bijstaan met raad en daad.

7.2.1 Medewerking verlenen

informatie

Uw organisatie is verplicht aan het onderzoek mee te werken en de inspecteur alle gewenste hulp en informatie te geven en hem in de gelegenheid te stellen zijn onderzoek goed uit te voeren. De werkgever moet zorgen dat de inspecteur documenten waar hij om vraagt snel krijgt.

Soms kan de inspecteur een machine of een bepaalde werkplek niet direct vrijgeven, omdat de oorzaak van het ongeval nog niet duidelijk is. Hoewel dat voor uw organisatie verlies van productiviteit betekent, zult u hier toch begrip voor moeten hebben.

7.2.2 Ondernemingsraad

vergezellen

De leden van de ondernemingsraad van uw organisatie hebben het recht de SZW-inspecteur te vergezellen tijdens zijn bezoek. De leden mogen hem van informatie voorzien en onder vier ogen met hem spreken.

goed beeld

Als OR-leden vinden dat de inspecteur zijn werk niet goed heeft gedaan, mogen zij daarover een klacht indienen bij Inspectie SZW. Bijvoorbeeld als de inspecteur een bepaalde situatie niet heeft onderzocht, terwijl de OR hem wel daarop heeft gewezen.

7.2.3 Getuigen

Om zich een goed beeld te kunnen vormen, hoort de inspecteur doorgaans het slachtoffer of de slachtoffers van het arbeidsongeval, getuigen en eventuele andere betrokkenen, zoals klanten of bezoekers die iets hebben gezien. Overlijdt het slachtoffer als gevolg van het ongeval, dan neemt de inspecteur ook contact op met de nabestaanden.

vrijuit

Getuigen worden door de inspecteur apart genomen om een verklaring af te leggen. Ze moeten vrijuit kunnen spreken, dus het is de bedoeling dat dit onder vier ogen kan gebeuren, niet in bijzijn van u, de direct leidinggevende, de werkgever of de preventiemedewerker.

6 m-methode

visgraatmodel

De inspecteur van Inspectie SZW onderzoekt de oorzaken van het ongeval op een systematische manier. Een gangbaar sjabloon hiervoor is de ‘6 m-methode’, ook wel bekend als het ‘visgraatmodel’. De inspecteur bestudeert:

  • het management;
  • de mens;
  • de machines;
  • de methoden;
  • het materiaal;
  • het milieu (omgeving).

Op het gebied van al deze aspecten stelt hij vragen en zoekt ondersteunende informatie. Zo moet de meest recente RI&E met het plan van aanpak op tafel komen. En de gebruiksaanwijzing bij een machine moet duidelijkheid geven over de juiste werkwijze bij het omwisselen van bijvoorbeeld een mes in de snijmachine.

7.2.4 Plaats van ongeval

machine

De aandacht richt zich vooral op de plaats van het ongeval. Is er een machine bij betrokken, dan kijkt de inspecteur bijvoorbeeld naar de staat van de machine en of alle afschermingen erop zaten ten tijde van het ongeval.

monsters

Alle waarnemingen zijn van belang: de inspecteur luistert, ruikt, proeft en voelt op de plaats van het ongeval. Hij voelt of een vloer glad of een oppervlak heet is. Hij kan monsters nemen, metingen verrichten of hiervoor experts inschakelen.