6.2 Na de melding
Inspectie SZW neemt niet alle meldingen in behandeling. Op basis van de melding beslist de Inspectie of er onderzoek nodig is of niet. Als dat niet het geval is, wordt die beslissing aan de werkgever en het slachtoffer medegedeeld.
Inspectie SZW onderzoekt niet alleen meldingsplichtige ongevallen. Als er een melding binnenkomt over een ongeval dat niet-meldingsplichtig is, kan de Inspectie alsnog een onderzoek starten. Bijvoorbeeld bij een vermoeden dat de werkgever de wet ernstig heeft overtreden.
Neemt de Inspectie het ongeval in behandeling, dan gebeurt dit zo snel mogelijk. Meestal brengt een inspecteur hiervoor een bezoek aan uw organisatie, zodat hij inzicht krijgt in de arbeidsomstandigheden rond het ongeval. Zorg ervoor dat de situatie op de plaats van het ongeval zo veel mogelijk ongewijzigd blijft. Uw werkgever is verplicht om mee te werken aan het onderzoek en moet de inspecteur alle vrijheid geven om onderzoek te kunnen doen. Denk aan het faciliteren van een ruimte waar de inspecteur (zo nodig vertrouwelijk) met werknemers kan praten, het verstrekken van informatie (eventueel ook in de vorm van foto’s) en overige hulp. In de eerste fase van het onderzoek kunt u ervan uitgaan dat de inspecteur de volgende stappen onderneemt:
- onderzoek op de plaats van het ongeval (daarbij kunt u denken aan het maken van foto’s, het verzamelen van bewijs en eventueel een reconstructie van het ongeval);
- getuigen spreken;
- onderzoek doen naar het arbobeleid van de organisatie (bijvoorbeeld naar of er een
- RI&E is en werknemers regelmatig voorlichting krijgen over risico’s op de werkvloer);
- spreken met de werkgever over de eerste bevindingen en het vervolgonderzoek.
6.2.1 Het vervolg
Inspectie SZW bekijkt bij elk ongeval een aantal criteria. Belangrijk zijn de ernst van het letsel en in hoeverre de werkgever een goed arbobeleid hanteert. Op basis daarvan wordt besloten tot het soort vervolgactie. Heeft het slachtoffer middelzwaar of zwaar letsel opgelopen of heeft een ongeval een dodelijke afloop, dan doet de inspecteur sowieso uitgebreider onderzoek. Heeft een werknemer licht letsel opgelopen, dan zijn er ook andere maatregelen denkbaar.
Wat de maatregelen ook zijn, het uitgangspunt van Inspectie SZW is altijd dat de werkgever aanpassingen maakt om herhaling te voorkomen.
De inspecteur kan zelf onderzoek doen naar de oorzaken en toedracht van het ongeval of deze taak overdragen aan de werkgever. Aan de hand van de uitkomsten moet hij een verbeterplan opstellen. Vanzelfsprekend is dat niet vrijblijvend, Inspectie SZW bespreekt het plan met de werkgever en beoordeelt of het plan effectief is. Blijkt bij herinspectie dat de werkgever zich niet (voldoende) heeft ingezet voor een veiliger werkomgeving, dan kan alsnog een boete volgen.
6.2.2 Overtreding
Krijgt een werknemer een ongeval dat leidt tot een ziekenhuisopname of blijvend letsel en hangt dat ongeval samen met één of meerdere overtredingen, dan maakt Inspectie SZW een boeteongevalsrapport op. Hoe dat in z’n werk gaat, leest u in hoofdstuk 7.