U bent hier

4.2 Organisatie van bhv

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

samenwerken

De bhv’ers kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn en zelf alles zien. Daarom moeten zij bij meldingen en alarmering goed samenwerken met bijvoorbeeld de receptionisten of beveiligers. De receptionist of beveiliger alarmeert hulpverleners en zet zo de bhv-organisatie in werking. Deze ondersteuners kunnen zelf ook al bhv-taken vervullen.

AED

Denk bijvoorbeeld aan levensreddende eerste hulp met behulp van een automatische externe defibrillator (AED), als die zich bij de receptie bevindt. Leg vooraf vast hoe deze lijnen lopen en zorg ervoor dat iedereen goed op de hoogte is van de bhv-organisatie.

Geen specifieke wettelijke eisen aan bhv’ers

Arbowet

In de Arbowet staan geen specifieke eisen waaraan bedrijfshulpverlening moet voldoen. Ook over de hoeveelheid bhv’ers per organisatie meldt de Arbowet niets. Er staat slechts dat de bhv op maat moet zijn voor de risico’s van uw organisatie. Uit uw RI&E moet blijken hoe u de bedrijfshulpverlening en de eerste hulp bij ongevallen heeft georganiseerd.

Opleiding

EHBO-
diploma

Ook over de opleiding van bhv’er staat niets in de arbowetgeving. Bhv’ers in eenvoudige organisaties hebben meestal voldoende aan een basisopleiding bhv, eventuele extra instructies en periodieke opfriscursussen. Een EHBO- of Oranje Kruisdiploma is een aanrader. Heeft u meerdere ploegen bhv’ers, dan heeft elke ploeg een ploegleider. Voor onder meer ploegleiders en gebruikers van de AED bestaan speciale opleidingen en instructies.

Passend

Het bhv-beleid moet passen bij:

  • de aard van uw organisatie en de werkzaamheden;
  • de specifieke kenmerken van het gebouw;
  • risico’s vanuit de omgeving van uw organisatie.

chemisch bedrijf

Zo is in een chemisch bedrijf na een bedwelming van een medewerker andere deskundigheid van de bhv’er nodig dan bij een medewerker die in een meubelmakerij bij een ongeluk zaagwonden oploopt.

toespitsen

Niet alleen de opleiding van de bhv’ers moet op de specifieke risico’s van een organisatie zijn toegespitst, ook de juiste eerstehulpmiddelen moeten voor dergelijke typen ongevallen beschikbaar zijn.

Op basis van de RI&E werkt u, in overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging, de wettelijke bhv-taken uit.