U bent hier

Onderneming & Administratie
Bijzondere BTW-regelingen6. Factuur: kasstelsel of factuurstelsel?6.3 Selfbilling

6.3 Selfbilling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

vooraf akkoord

bezwaren

Het is toegestaan dat niet de leverancier maar de afnemer de factuur opmaakt (selfbilling). Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • Tussen beide partijen, leverancier en afnemer, is vooraf in een akkoord overeengekomen dat de afnemer de factuur opmaakt.
  • Als de leverancier de factuur niet wenst te aanvaarden, moet hij de afnemer tijdig van zijn bezwaren in kennis stellen. In dat geval verliest de factuur haar werking als factuur. De leverancier moet dan zelf een factuur uitreiken, tenzij partijen alsnog overeenstemming bereiken over het herstel van de (eventuele) onjuistheden in de factuur en de afnemer een verbeterde of aanvullende factuur uitreikt.
  • De factuur voldoet aan alle in of volgens de wet gestelde eisen.

Aandachtspunten

niet eigen briefpapier

reeks factuurnummers

Voor het opstellen van de factuur kan de afnemer niet zijn eigen briefpapier gebruiken. Let daarbij ook op de volgende aandachtspunten:

  • De door de afnemer opgemaakte factuur is geen creditnota.
  • Vermeld het BTW-nummer van de leverancier op de factuur, niet dat van de opsteller.
  • De door de leverancier gebruikte methode van vaststelling van factuurnummers moet worden gebruikt; niet die van de opsteller van de factuur.
  • Om door de afnemer opgestelde facturen eenvoudig in de administratie terug te kunnen vinden is het verstandig om een andere reeks factuurnummers te gebruiken dan de reeks die wordt gebruikt voor door de leverancier eigenhandig opgestelde uitgaande facturen.

Leverancier blijft verantwoordelijk

De leverancier blijft verantwoordelijk voor de tijdige en juiste uitreiking van de facturen en moet daarom maatregelen treffen om vast te kunnen stellen of de voor hem uitgereikte facturen conform de wet- en regelgeving juist, volledig en tijdig zijn. Als er een te hoog bedrag aan BTW op de factuur staat vermeld, dan is de leverancier de BTW verschuldigd.

boete

Constateert u dat de facturen die door uw afnemer zijn opgemaakt niet voldoen aan de voorwaarden, dan zult u actie moeten ondernemen. Voor het niet voldoen aan de factuurvereisten kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal € 5.514 per onjuiste factuur.

Als de factuur wordt opgemaakt door de afnemer van de prestatie, moet op de factuur de volgende vermelding worden opgenomen: ‘factuur uitgereikt door afnemer’.