U bent hier

Onderneming & Administratie
Intellectueel eigendom2. Auteursrecht2.7 Hoe en hoe lang geniet u bescherming?

2.7 Hoe en hoe lang geniet u bescherming?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2024

ouderdom

Aan het verkrijgen van auteursrechten zijn geen formele eisen gesteld. Zodra u iets maakt dat origineel genoeg is om beschermd te worden, ontstaan de auteursrechten van rechtswege. U hoeft dus geen depot te doen en ook het plaatsen van het ©-teken is niet noodzakelijk. Voor de handhaving van auteursrechten kan het wel handig zijn om bewijs te hebben van de ouderdom van het werk, omdat een ouder werk nooit inbreuk kan maken op een jonger werk.

Een kopie van het werk kunt u in depot geven bij de notaris, de Belastingdienst of het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Dit bewijst de ouderdom.

langstlevende

De duur van het auteursrecht wordt geregeld in artikel 37 Aw en verder. Het auteursrecht duurt voort tot 70 jaar, te rekenen vanaf de eerste januari na de sterfdatum van de maker. Als er meerdere makers zijn, geldt de sterfdatum van de langstlevende. Voor films gaat het daarbij om de langstlevende onder de hoofdregisseur, de scenarioschrijver, de dialoogschrijver en de componist van de filmmuziek.

Onbekend

openbaar-making

buitenland

Als de maker onbekend is of als een rechtspersoon de maker is, begint de termijn van 70 jaar te lopen vanaf de eerste januari na de eerste rechtmatige openbaarmaking. Mocht een werk van een anonieme bron niet binnen 70 jaar openbaar zijn gemaakt, dan vervalt het auteursrecht daarop. Bij werken die uit meerdere banden, nummers, delen of afleveringen bestaan, worden de individuele delen als afzonderlijke werken gezien. Voor buitenlandse werken die op grond van de Berner Conventie worden beschermd, en waarvan de makers geen onderdanen zijn van de EU of EER, kan er geen beroep op een auteursrecht worden gedaan als het auteurs- echt in het land van herkomst al verstreken is.