2.6 Wie krijgt het recht?
maker
De maker van een werk krijgt het auteursrecht. Het wettelijke begrip ‘maker’ speelt dus een belangrijke rol bij het auteursrecht. Als in het kader van het auteursrecht verder wordt gesproken van de ‘auteur’, dan wordt daar meestal niet alleen een ‘schrijver’ van teksten mee bedoeld, maar ook de ‘maker’ van bijvoorbeeld muziekwerken of foto’s. Het kunnen overigens meerdere makers zijn die een gemeenschappelijk auteursrecht delen op een werk. Zo’n gemeenschappelijk auteursrecht betreft een gemeenschap waarop de algemene regels van artikel 3:166 BW en verder van toepassing zijn.
Anderen
werkgever
rechtspersoon
De Auteurswet kent twee situaties waarin niet de schepper van een werk, maar anderen worden aangemerkt als maker.
- De werkgever op grond van artikel 7 Aw. Tenzij partijen anders overeen zijn gekomen, wordt de werkgever als ‘maker’ beschouwd als zijn werknemer originele dingen maakt die binnen zijn taakomschrijving vallen.
- De rechtspersoon op grond van artikel 8 Aw. Als een rechtspersoon een werk openbaar maakt als van hem afkomstig, dan wordt de rechtspersoon aangemerkt als ‘maker’.
rechthebbende
Omdat auteursrechten ook overgedragen kunnen worden door de maker aan anderen, wordt de houder van de auteursrechten ook wel ‘rechthebbende’ genoemd.