U bent hier

5.4 Niet-werknemers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: november 2024

situaties

betalingen doorgeven

Hiervoor zijn situaties behandeld waarin werknemers naast het loon van uw onderneming andere met IB belaste inkomsten verdienen. Het kan uiteraard ook zijn dat er niet-werknemers werkzaamheden voor uw organisatie verrichten. In dat geval moet u op grond van uw zogeheten renseigneringsverplichting de betalingen aan hen doorgeven aan de Belastingdienst. U moet zulke uitbetaalde bedragen aan derden doorgeven vóór 1 februari van het jaar na het jaar van betaling. Op die manier is de fiscus op de hoogte welke box 1-inkomsten deze personen bijvoorbeeld als zzp’er of freelancer ontvingen. U heeft deze verplichting niet voor vrijwilligers, opdrachtnemers waarvan uw organisatie een factuur met BTW ontvangt en pseudo-werknemers (zie hierna).

U kunt de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) doorgeven via het gegevensportaal van de Belastingdienst (via het webformulier, het sjabloon UBD of door een eigen XML-gegevensbestand te uploaden) of via Digipoort (via een eigen XML-gegevensbestand te uploaden).

Opting-in

pseudowerknemer

Het gevaar voor uw organisatie van het werken met niet-werknemers kan zijn dat er in de praktijk toch sprake is van een dienstbetrekking, en u de uitbetaalde bedragen in de loonheffingen had moeten betrekken. Met naheffingen en boetes als mogelijk gevolg. Een optie om dit te voorkomen, is de arbeidsrelatie (vrijwillig) aanmerken als een fictieve dienstbetrekking, en de betalingen in de loonheffingen te betrekken. Via het formulier ‘Verklaring Loonheffingen Opting-in’ kunt u samen de keuze daartoe vooraf doorgeven aan de Belastingdienst, waarna de opdrachtnemer een zogeheten pseudowerknemer wordt. Hij kan dan geen zakelijke kosten voor de werkzaamheden aftrekken, maar uw onderneming heeft wel de mogelijkheid om hem bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onbelast geven.