U bent hier

Onderneming & Fiscus
Statuten van de bv4. De algemene vergadering4.5 Staken van stemmen

4.5 Staken van stemmen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: augustus 2023

loting

Als de onderlinge aandelenverhouding in de bv het risico meebrengt dat de stemmen in een algemene vergadering van aandeelhouders staken, doet u er verstandig aan een voorziening op te nemen in de statuten. Dit is bijvoorbeeld het geval als er twee aandeelhouders zijn die ieder 50% van de stemrechten houden. De wettelijke regeling in zulke gevallen is dat bij staken van de stemmen bij de verkiezing van personen het lot (door middel van een loting) beslist, en als de stemmen staken bij een andere stemming, dat dan het voorstel is verworpen. Deze regeling is verre van ideaal. De wet geeft daarom de mogelijkheid om in de statuten een andere regeling te treffen.

4.5.1 Externe deskundige inschakelen

arbitrage

U kunt er ook voor kiezen om een derde de beslissing te laten nemen. U kunt bijvoorbeeld regelen dat het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) verzocht wordt om een adviseur te benoemen die een beslissing over het voorstel zal nemen. De beslissing van die adviseur geldt dan als besluit van de algemene vergadering.

De adviseur die wordt benoemd door het NAI is bevoegd om alle boeken, bescheiden, andere gegevensdragers en correspondentie van de bv in te zien. Hij heeft toegang tot alle ruimtes en terreinen die de bv in gebruik heeft.

4.5.2 Interne derde aanwijzen

prioriteits-aandelen

De derde die de knoop doorhakt hoeft geen deskundige van buiten de bv te zijn. Een derde kan bijvoorbeeld ook zijn:

  • de accountant van de bv;
  • een ander orgaan van de bv (zoals het bestuur, de RvC of de vergadering van houders van prioriteitsaandelen);
  • de voorzitter van zo’n orgaan en zelfs de voorzitters van de algemene vergadering (maar dan wel in de vermelde hoedanigheid, dus als ‘voorzitter’).

U mag niet een bepaalde aandeelhouder als derde laten fungeren. Dat is in strijd met het zogeheten meerderheidsbeginsel; de aandeelhouder zou de functie in dat geval uitoefenen uit hoofde van het aandeelhouderschap.

Tegenstrijdig

goedkeuring

Bij de keuze van een persoon of orgaan die een beslissend oordeel zal vellen, moet u ervoor waken dat deze persoon of dit orgaan niet in een tegenstrijdigbelangsituatie kan komen. Zeker als het niet om een derde van buiten de bv gaat. Dit kunt u in de statuten regelen door bijvoorbeeld te bepalen dat het betreffende orgaan de beslissing niet mag nemen als het gaat om de goedkeuring door de algemene vergadering van een besluit van ditzelfde orgaan.