10.2 Aangifteverzuim
uitzonderlijke situaties
terughoudend
Het niet, niet tijdig, niet juist of niet volledig doen van aangifte loonheffingen kan een verzuimboete opleveren. De aangifteverzuimboete bedraagt € 68 maar kan in uitzonderlijke situaties oplopen naar maximaal € 1.377 (bedragen 2023). Denk hierbij aan de situatie van stelselmatig aangifteverzuim. Het opzettelijk verzaken van de verplichting tot het (tijdig) doen van loonaangifte kan gelden als een misdrijf, wat tot strafrechtelijke vervolging kan leiden.
Coulance
daarna
De Belastingdienst gaat (vooralsnog) sowieso terughoudend om met het opleggen van een verzuimboete voor een onjuiste of onvolledige aangifte loonheffingen. Bij een te laat ingediende loonaangifte hanteert de fiscus een coulancetermijn van zeven kalenderdagen. Dat betekent dat u geen boete krijgt als uw aangifte zeven kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum bij de Belastingdienst binnen is. Komt uw loonaangifte daarna binnen of doet u helemaal geen aangifte, dan kunt u wel een verzuimboete verwachten.
Omdat de fiscus een aangifteverzuim en een betaalverzuim los van elkaar vaststelt, kunt u voor één aangiftetijdvak een dubbele boete krijgen, voor beide verzuimen.
zelf verantwoordelijk
Als u te laat aangifte loonheffingen doet vanwege een storing bij het portaal van de Belastingdienst, lost de fiscus dat op door bijvoorbeeld de indieningstermijn te verlengen of geen belastingrente (zie verderop) te rekenen. Zitten de internet- of pc-problemen aan uw kant, dan bent u zelf verantwoordelijk voor een oplossing en moet u zich regulier aan de uiterste aangiftedata houden. U kunt de geschiedenis van ingediende loonaangiften in uw eigen administratie of softwarepakket bijhouden.
Aangifteverzuim naar aanleiding van correctie
sowieso geen boete
Bij het corrigeren van een onjuiste of onvolledige aangifte loonheffingen betekent dit dat er dus feitelijk bij de oorspronkelijke loonaangifte sprake was van een aangifteverzuim. Als u de correctie op eigen initiatief doet, legt de Belastingdienst sowieso geen boete op voor dat verzuim. Maar corrigeert u naar aanleiding van een correctieverplichting, dan kan er wel een verzuimboete volgen. Bij meerdere correcties tegelijk merkt de fiscus dit als maximaal één aangifteverzuim aan.
eerdere aangifte niet fout
Let verder op bij een correctie vanwege een nabetaling die u volgens de loon-over-methode verwerkt (dus in de loonaangifte over het tijdvak waarop de nabetaling betrekking heeft). De fiscus kan aan die correctie niet zien dat uw eerdere aangifte niet fout was, en kan dus een aangifteverzuim vaststellen. Maak daar dan bezwaar tegen!