U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Werkdruk8. Beleid rond werkstress8.3 Klachten over werkdruk

8.3 Klachten over werkdruk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

klachten­regeling

Voor een goed werkdrukbeleid is het belangrijk dat er ook een klachtenregeling is. Werknemers die het gevoel hebben dat ze bij hun leidinggevenden geen gehoor krijgen, moeten op een andere plek terechtkunnen. Hoe en waar zij een klacht kunnen indienen, is beschreven in de klachtenregeling.

bevoegdheden

In de klachtenregeling staat niet alleen de procedure rond het indienen en behandelen van klachten, maar ook de rol en bevoegdheden van de klachtencommissie. Dit is de commissie die de klachten van werknemers in behandeling neemt. Dit kunnen klachten zijn over werkstress, maar bijvoorbeeld ook over agressie op de werkvloer of pestgedrag. De commissie kan ook adviseren bij het opstellen of aanpassen van het preventiebeleid.

Uw voordeel doen met klachten

patronen

De klachten die bij de klachtencommissie binnenkomen, kunnen van grote waarde zijn voor het preventiebeleid. Registreer de klachten goed en analyseer ze periodiek. Hierdoor kunt u patronen ontdekken: in welke periode komen werkdrukklachten binnen, van welke afdelingen en wat is de aard van de klachten? Dit biedt u de mogelijkheid om de werkstressaanpak up-to-date te houden.

Vertrouwenspersoon

klachten­commissie

Werknemers kunnen direct bij de klachtencommissie hun klacht indienen, of via de vertrouwenspersoon in uw organisatie. De vertrouwenspersoon zet het verhaal van de werknemer dan op papier en dient dit schriftelijk in bij de commissie.

onderzoek

De vertrouwenspersoon mengt zich niet in eventueel verder onderzoek naar aanleiding van de klacht. Hooguit blijft hij beschikbaar voor de werknemer die de klacht indiende, als die nogmaals behoefte heeft aan een luisterend oor. Meer over de vertrouwenspersoon leest u in paragraaf 6.4.