7.3 Meetinstrumenten
vragenlijst
Wilt u de werkdruk in uw organisatie meten, dan kunt u zelf een vragenlijst opstellen. Maar voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie kunt u ook instrumenten gebruiken die hiervoor speciaal zijn ontworpen.
7.3.1 Sneltest werkdruk
vakbond
De sneltest werkdruk is ontwikkeld door vakbond FNV. U vindt de sneltest via bit.ly/3N2t8CX. Met deze snelle en overzichtelijke vragenlijst meet u de volgende factoren:
- de organisatie van het werk;
- de regelmogelijkheden;
- de samenwerking;
- de werkomgeving;
- de lichamelijke belasting.
Computer
knelpunten
Werknemers kunnen de vragen gewoon achter hun computer beantwoorden. U krijgt vervolgens een overzicht van de resultaten. Dit overzicht is opgesplitst per afdeling en functie. Zo kunt u de knelpunten in uw organisatie eenvoudig opsporen.
Het softwareprogramma van de Quick Scan Werkdruk bevat ook praktische tips om werkdruk tegen te gaan. Die tips zijn natuurlijk waardevol voor het plan van aanpak.
7.3.2 Work Ability Index
WAI
leidraad
toekomstig werkvermogen
Een andere vragenlijst waarvan u gebruik kunt maken bij het uitvoeren van de risico-inventarisatie is de Work Ability Index (WAI). Dit praktische instrument richt zich niet alleen op werkdruk, maar brengt in bredere zin het werkvermogen van werknemers in kaart. De resultaten kunt u ook gebruiken als leidraad voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook de Work Ability Index is snel en eenvoudig in te vullen. Daarnaast is het een nuttig instrument om de inzetbaarheid van werknemers op de lange termijn te voorspellen. De Work Ability Index geeft namelijk ook inzicht in het toekomstige werkvermogen van werknemers. U kunt vrijblijvend een demo van de vragenlijst aanvragen via bit.ly/3zaG5Xk.
Individueel
Uiteraard kunt u alle werknemers of een bepaalde afdeling de WAI-vragenlijst voorleggen en zo inzicht krijgen in werkdrukproblemen in de organisatie. Maar u kunt de Work Ability Index ook aan een individuele werknemer voorleggen. Zo kunt u helpen om persoonlijke knelpunten te ontdekken.
De resultaten van de WAI bieden goede aanknopingspunten om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid onder werknemers te beperken of te voorkomen.
7.3.3 Informatie rangschikken
rangschikken
Heeft u de antwoorden op uw vragenlijst binnen, dan bent u er natuurlijk nog niet. Want hoe filtert u de belangrijkste informatie uit die enorme berg aan gegevens? Om een lijn te ontdekken in de resultaten, is het allereerst zaak dat u gaat rangschikken. U kunt de antwoorden op verschillende manieren ordenen, bijvoorbeeld op afdeling, werkinhoud en functiezwaarte. Door afdelingen of functies met elkaar te vergelijken, ziet u al snel waar werknemers de meeste werkstress ervaren.
Werkdruk is een subjectief begrip
Welk instrument u ook kiest, houd altijd in het achterhoofd dat werkdruk een subjectief begrip is. Ook de uitkomsten van een meting zijn dus subjectief.
Maar om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van werkdrukproblematiek in uw organisatie, is het belangrijk dat werknemers inzien hoe belangrijk het is om werkstress te bestrijden. Als ze beseffen hoe groot het gevaar van werkstress is, zijn ze eerder bereid aan een onderzoek mee te werken. Benadruk dus het belang ervan.
reorganisatie
Vervolgens is het zaak om de oorzaak van de werkstress te vinden, zoals een recente reorganisatie op de bewuste afdeling, onderbezetting of communicatieproblemen tussen de werknemers en een manager.