U bent hier

7.1 Opstellen van de RI&E

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

inventariseren

De wet verplicht werkgevers om een RI&E op te stellen. Arboprofessionals spelen hier een belangrijke rol in. Het proces start met het inventariseren van de gevaren in de organisatie. Daarbij gaat het om alle mogelijke risico’s die de werknemers kunnen lopen en dus ook om werkstress.

Hoe groter het risico, hoe gedetailleerder u dit gevaar in de RI&E beschrijft. Is er in uw organisatie een grote kans op werkstress, dan is het zaak om de risico’s zelfs op afdelings- of functieniveau te inventariseren.

analyseren

Nadat u de risico’s in kaart heeft gebracht, moet u ze analyseren. Daarbij moet u zich afvragen welke factoren het risico op werkstress nu precies verhogen. Om hoeveel werknemers of welke afdelingen gaat het? Hoe groot is het risico concreet?

Risico’s inschatten

wettelijke norm

Het is zaak om de risico’s zo goed mogelijk in te schatten en deze vervolgens te vergelijken met een norm. Dat kan een wettelijke norm zijn of een norm volgens de cao. Voor sommige risico’s bestaat er helaas geen algemene norm en moet u de ernst zelf inschatten.

Plan van aanpak

plan van ­aanpak

voorlichting

Een vast onderdeel van de RI&E is het plan van aanpak. Hierin staan de maatregelen die u gaat nemen tegen arbeidsrisico’s. Op het gebied van werkdruk kunnen dit bijvoorbeeld aanpassingen zijn aan de werkinhoud of de regelmogelijkheden van werknemers. Ook voorlichtingsactiviteiten beschrijft u in het plan van aanpak. Bij elke maatregel legt u vast wie die gaat uitvoeren en wanneer.

Toetsen

ondernemingsraad

Heeft u de risico’s geïnventariseerd, geanalyseerd en een plan van aanpak opgesteld, dan moet u de RI&E laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige (vaak werkt die bij een arbodienst). Na toetsing legt de bestuurder de documenten ter instemming voor aan de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT). Als er geen OR of PVT is, geldt deze verplichting niet.

In de Arbowet staat dat werknemers de RI&E altijd moeten kunnen inzien. Verspreid de RI&E en het plan van aanpak onder alle werknemers, bijvoorbeeld via mail. Zorg ervoor dat werknemers de RI&E altijd ergens kunnen terugvinden, bijvoorbeeld op het intranet.

Stappenplan voor de RI&E

Voor het opstellen van de RI&E bent u wettelijk verplicht om een aantal stappen te doorlopen:

  • inventariseer de risico’s;
  • analyseer de risico’s;
  • beschrijf maatregelen in het plan van aanpak;
  • laat de RI&E toetsen;
  • evalueer de RI&E regelmatig en zo vaak als nodig is.
  • Evaluatie

    periodiek

    Staat alles eenmaal op papier en zijn de maatregelen ingevoerd, dan moet uw organisatie de RI&E en het plan van aanpak periodiek evalueren. Dit is een wettelijke verplichting. De RI&E moet namelijk altijd actueel zijn. De Arbowet schrijft niet voor hoe vaak u de RI&E moet evalueren. Een deel van de werkgevers kiest ervoor om de RI&E en het plan van aanpak minimaal één keer per jaar door te lichten.

    Bij grote veranderingen moet u de RI&E tussentijds aanpassen. Denk aan een reorganisatie, verhuizing of aan de introductie van een nieuwe productiemethode.