2.2 Taakdruk
Doordat elk individu werkdruk anders ervaart, is het in de praktijk een nogal vaag begrip. Ondertussen moet u werkdrukproblemen wel monitoren en aanpakken. Om dit zo zorgvuldig en objectief mogelijk te doen, kunt u kijken naar de taakdruk van werknemers.
cijfers
Werkdruk geeft de ervaring van een individuele werknemer weer, taakdruk de indruk van meerdere werknemers. De mate van taakdruk kunt u eenvoudiger in cijfers uitdrukken dan het gevoel van werkdruk. Dit doet u door elke functie te beoordelen op zaken als:
- de flexibiliteit die werknemers moeten hebben om te kunnen inspelen op gewijzigde omstandigheden;
- de aard van het werk (routinematig of niet);
- de bezetting die nodig is om de beoogde productiviteit te halen;
- de werkelijke bezetting in de praktijk.
Functies vergelijken
lagere belastbaarheid
Deze informatie geeft een beeld van de gemiddelde taakdruk. Als u hier cijfers aan verbindt, kunt u functies met elkaar vergelijken op taakdruk. U ziet dan welke functies een hoge(re) taakdruk hebben. En u kunt dan ook concluderen: een werknemer die een lagere belastbaarheid heeft dan zijn collega’s, is mogelijk niet op zijn plek in zo’n functie.
Een ander voordeel van het in kaart brengen van de taakdruk is dat u zicht krijgt op piekdrukte. Als u ziet dat er langere tijd sprake is van piekdrukte, kunt u zoeken naar mogelijke oplossingen.