U bent hier

1.1 Drukte op het werk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

deadline

overbelast

Iemand die het druk heeft op het werk, heeft niet meteen ook last van werkstress. Iedereen heeft weleens een deadline of een klus die meer tijd in beslag neemt dan gepland. Een beetje gezonde spanning kan zelfs tot betere prestaties leiden. Zolang een werknemer de drukte aankan, is er weinig reden tot zorg. Het wordt een ander verhaal als een werknemer door alle drukte overbelast raakt.

1.1.1 Werkstress

eisen

Er is sprake van werkstress als een werknemer niet meer kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. Bij die eisen kunt u denken aan een te grote hoeveelheid werk (die in te weinig tijd afgerond moet zijn). Daarnaast kan werkstress ook optreden bij ingewikkelde taken, hoge kwaliteitsnormen of veel verantwoordelijkheden. Heeft een werknemer het gevoel dat hij niet (meer) aan de verwachtingen kan voldoen, dan ervaart hij werkstress.

De mens past zich van nature aan veranderende omstandigheden aan. Dat geldt ook voor de werknemer die meer taken krijgt. Vaak concludeert hij pas dat hij te veel hooi op zijn vork heeft genomen als het te laat is.

1.1.2 Werklast

werklast

meetbaar

Misschien hoort u de term werklast ook weleens langskomen. Dit is niet hetzelfde als werkdruk of werkstress. De werklast is al het werk dat een werknemer moet doen. De werklast is – in tegenstelling tot werkdruk en werkstress – objectief aantoonbaar en meetbaar. U kunt de werklast meten aan de hand van:

  • de hoeveelheid werk;
  • de moeilijkheidsgraad;
  • de tijd waarbinnen het werk af moet zijn;
  • de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken.

Het is best mogelijk dat de ene persoon met een hoge werklast elke dag fluitend naar zijn werk gaat, terwijl een ander met dezelfde werklast zich dagelijks zorgen maakt of hij al het werk wel aankan. In dat laatste geval is er sprake van werkstress.