7.1 Schrijven voor websites
vluchtiger
Of u nu een nieuwsbericht schrijft voor de interne nieuwsbrief, of een blogje plaatst op de website van uw organisatie, schrijven voor een online medium vraagt om een specifieke aanpak. Mensen lezen op het web vluchtiger en oppervlakkiger. Ze scannen een tekst en blijven hangen bij een opvallende kop of link. In dit hoofdstuk leest u welke punten u in uw achterhoofd kunt houden bij het schrijven van een webtekst.
7.1.1 Zoekvraag
informatie
Bezoekers komen op een website met een concrete ‘zoekvraag’. Bedenk dus niet welke informatie u wilt bieden, maar vraag u af welke informatie uw doelgroep zoekt. Díe informatie moet u aanbieden. Een goede website heeft bovendien slechts drie tot vijf taken. Onderzoek regelmatig wat voor klanten de belangrijkste zoekvragen zijn voor de site, en bekijk of uw website die beantwoordt.
Eén onderwerp per pagina
zoekmachines
Bezoekers bepalen vaak al op basis van de titel van een webpagina of deze hun zoekvraag beantwoordt. Als een webpagina twee onderwerpen beschrijft, is de kans groot dat de lezer één van de twee onderwerpen niet opmerkt. Ook het resultaat binnen zoekmachines is beter als de pagina slechts één onderwerp behandelt. Wikipedia is een voorbeeld van een succesvolle website die deze regel volgt.
Webteksten: houd ze simpel
Een belangrijke richtlijn bij het schrijven van webteksten is: houd het simpel. Websiteteksten schrijven wordt weleens onderschat, omdat het er zo ‘simpel’ uitziet: korte zinnen, duidelijke woordkeus, korte teksten. Maar juist korte teksten kosten de meeste tijd en expertise. De lezer moet meteen kunnen snappen wat er staat. Besteed daarom aandacht aan heldere, ‘simpele’ teksten, ook als de doelgroep hoogopgeleid is!
Belangrijkste informatie bovenaan
verwachten
Mensen lezen een webpagina heel vluchtig; ze scannen deze. Uw boodschap moet dus direct duidelijk worden. Begin met de belangrijkste of meest actuele informatie en maak duidelijk wat de bezoeker op de rest van de pagina kan verwachten. Gebruik bijvoorbeeld een beschrijvende titel en begin met een samenvatting van de pagina. De minst belangrijke informatie zet u onderaan. Is de lezer al afgehaakt, dan heeft hij in ieder geval de belangrijkste informatie tot zich genomen.
Call to action
Het is aan te raden om teksten af te sluiten met een duidelijke ‘call to action’. Dit houdt in dat u de lezer ‘oproept’ om actie te ondernemen, bijvoorbeeld een contactformulier invullen of een product kopen in de webshop. Kijk altijd als een buitenstaander naar uw tekst en webpagina: worden alle vragen beantwoord? Kan de lezer belangrijke (contact) informatie vinden?
7.1.2 Scanbare teksten
ankerpunt
Lezen op internet is sterk reactief: websitebezoekers reageren steeds op bepaalde wijzigingen in de lay-out van de tekst. Ze gaan met schokjes door een tekst heen; de lezer hopt van ankerpunt naar ankerpunt. Voorbeelden van dergelijke ankerpunten zijn de titel, subkopjes, opsommingen en hyperlinkteksten.
Trefwoorden
Die ankerpunten moeten daarom relevante trefwoorden bevatten: zij vertellen de bezoeker wat hij op uw website zoal kan verwachten. Gebruik bijvoorbeeld geen creatieve metaforen, want al scannend slaat de lezer ze snel over.
Beknopt en helder
paar tellen
Internetters bepalen binnen een paar tellen of zij op uw website blijven of niet. Meer nog dan bij gedrukte teksten moet u er dus voor zorgen dat er geen overbodige zinnen en woorden in staan. Maak de teksten helder en concreet, geef voorbeelden en vermijd ambtelijk taalgebruik en jargon. Probeer uw doelgroep bij de tekst te betrekken, bijvoorbeeld door de lezer direct aan te spreken.
Betekenisvolle linkteksten
Voor zowel de bezoeker als de zoekmachine is het belangrijk dat duidelijk is waar een link op een webpagina naartoe leidt. Gebruik betekenisvolle, informatieve linkteksten die direct aangeven wat er op de gelinkte pagina te vinden is. Dus niet ‘Klik hier’, maar ‘Download de Folder lente-aanbiedingen (pdf, 650Kb)’. Gebruik het minimum aan tekst dat nodig is om te begrijpen waar de link naartoe leidt. Zet niet te veel hyperlinks op een pagina en onderstreep in de tekst alleen de links.