U bent hier

6.5 Websites

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Office Rendement
Publicatiedatum: januari 2018

Meer nog dan bij andere media, komt het bij websites aan op een heldere structuur. Een internettekst moet inzichtelijk zijn, want een internetlezer scant als het ware de tekst op het scherm. Als hij niet in één oogopslag ziet hoe een webtekst is opgebouwd, haakt hij af. Het is dus zaak om bezoekers van een website duidelijkheid te bieden over hoe een tekst is opgebouwd en hoe de verschillende onderdelen zich tot elkaar verhouden.

Visuele beleving

Omdat websites, meer dan traditionele media, gericht zijn op de visuele beleving van de lezer, is het toepassen van uiterlijke structuurkenmerken extra belangrijk. Denk hierbij aan de alinea-indeling, intro’s en koppen. Let er bovendien op dat iedere pagina dezelfde opbouw en dezelfde soort intro’s en koppen heeft. Hierdoor is de pagina herkenbaar voor uw lezer, en blijft hij eerder ‘hangen’.

6.5.1 Gelaagdheid

Het kenmerkende van een website is dat deze gelaagd is: binnen een pagina kunt u doorverwijzen naar een willekeurige andere pagina binnen de site, of naar een andere website. Door deze gelaagdheid hebben lezers meer mogelijkheden om snel naar een andere tekst over te stappen. Zo grasduinen ze in de teksten, zonder de teksten te lezen in de volgorde die u in gedachte had bij het opstellen van het bouwplan. Het is daarom van belang dat alle teksten uniform zijn opgesteld, en dat de lezer duidelijk kan zien waar de tekst die hij leest in de algemene structuur thuishoort. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van een steeds zichtbare menukolom op de website of door in een balk duidelijk te maken waar op de website de lezer zich bevindt.

Een belangrijke functie op een website is de ‘home’-knop. Wanneer uw lezer daarop klikt, gaat hij helemaal terug naar het startscherm van uw pagina. De meest logische plek voor de ‘home’-knop is linksboven in het scherm.

6.5.2 Leesbaarheid

Lezen van een scherm is vermoeiender dan lezen van papier. Zorg daarom voor korte alinea’s: hapklare brokken informatie die één duidelijke boodschap bevatten. Maak een tekst niet te lang, want lezers vinden het vervelend om te scrollen. Ze raken daardoor het totaaloverzicht kwijt. Een webtekst wordt ook duidelijker door tussenkoppen te gebruiken. Zo weet de lezer wat hij in de tekst kan verwachten.

Een tekst op een website heeft in principe geen maximale lengte, maar een korte, bondige tekst vergroot de leesbaarheid. Gebruik niet meer woorden dan nodig, dat veroorzaakt alleen maar ruis. Het gaat niet zozeer om hoeveel woorden u schrijft, maar wat u schrijft.