4.10 Schuine strepen
ambtelijk
voluit
De schuine streep of slash ziet u vaak in ambtelijke documenten en invulformulieren. Soms is een schuine streep onvermijdelijk of gewoon handig, bijvoorbeeld als de schuine streep ‘per’ betekent, zoals in ¾ (drie per vier). Op invulformulieren (‘doorstrepen wat niet van toepassing is’) komt u ook wel man/vrouw, ouder/verzorger of ja/nee tegen. In zulke gevallen is een schuine streep zinnig. Maar denk altijd even na over de vraag of een schuine streep wel nodig is. Soms is het beter om iets voluit te schrijven, zoals 25 kilometer per uur in plaats van km/u, of tot en met in plaats van t/m.
backslash
De schuine streep naar de andere kant, de backslash (\) heeft verder geen functie als leesteken; deze komt alleen voor in formules en computertaal, zoals in de namen van computerbestanden.
Opschrijven en/of weglaten
Zeker ambtelijke taal en algemene voorwaarden zijn vergeven van en/of-formuleringen. En/of-formuleringen zijn lang niet altijd nodig. Bijvoorbeeld ‘Als herplaatsen van de apparatuur niet mogelijk en/of te duur is, moet u zich tot de fabrikant wenden.’ Iets kan niet én onmogelijk zijn en ook nog te duur zijn. Als het al niet mogelijk is, doen de kosten er niet toe. Hier moet dus alleen ‘of’ staan. Soms roept een en/of-formulering vragen op: ‘U kunt uw algemene voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel en/of de rechtbank’. Waarom zou iemand de voorwaarden op beide plekken deponeren? Of bedoelen ze gewoon ‘de Kamer van Koophandel of de rechtbank’? Kijk dus goed of een en/of-formulering wel nodig is.