U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Ontwikkelingen voor managers4. Financiële administratie4.4 Jaarrekeningen

4.4 Jaarrekeningen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: maart 2017

Ieder jaar deponeert uw werkgever de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel (KvK). Die mag uw organisatie sinds kort niet meer op papier inleveren. Als u de jaarrekening digitaal gaat inleveren, moet u zich wel voorbereid hebben.

3x deponeren tot en met 2015

U kunt de jaarrekening tot en met boekjaar 2015 op drie manieren deponeren:

  • Via de online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’. Als u de jaarrekening op deze manier inlevert, moet u de informatie uit de jaarrekening zelf invoeren.
  • Via de service Standard Business Reporting (SBR). De jaarrekening komt dan bij de meeste ondernemingen voort uit rapportagesoftware. Als dit niet zo is, komt de jaarrekening voort uit administratiesoftware. Als u de jaarrekening op deze wijze inlevert, moet u wel beschikken over een PKI
  • overheid-servicescertificaat.
  • Op papier via de post.
  • Digitaal inleveren

    Vanaf het boekjaar 2016 mag uw organisatie de jaarrekening alleen nog via de online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’ en Standard Business Reporting (SBR) deponeren. Zie optie 2 uit het kader hiervoor. De Belastingdienst maakt al langere tijd gebruik van dit systeem.

    Digipoortkanaal

    Als de financiële afdeling de jaarrekening digitaal inlevert, maakt u gebruik van het Digipoortkanaal binnen uw boekhoudsoftware. Digipoort is het SBR-systeem dat de overheid op dit moment al gebruikt voor de aangiftes van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en intracommunautaire prestaties.

    Via deze verbinding verzendt u gegevens in XBRL-formaat naar de KvK. U heeft hiervoor een zogeheten PKIOverheid Services Servercertificaat nodig. Zo’n certificaat kost bij ­Digidentity eenmalig € 125 en daarna € 499 voor drie jaar. Dit certificaat biedt de garantie dat er sprake is van een beveiligde verbinding. Uw organisatie verzendt immers vertrouwelijke gegevens.

    Sinds 1 maart 2017 moet het insturen van de aangifte loonheffingen van uw organisatie ook verplicht via ­Digipoort gebeuren.