1. Werkdruk: ook uw zaak!
Ruim één derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. In veel gevallen is werkdruk de boosdoener. Hoewel werkstress tot gezondheidsklachten en verzuim kan leiden, blijkt uit controles van Inspectie SZW dat de meeste organisaties geen beleid hebben om werkdruk aan te pakken. Als leidinggevende speelt u niettemin een belangrijke rol bij het herkennen en aanpakken van werkdruk.
tijdsdruk
Drukte op het werk kent iedereen wel. Veeleisende klanten, krappe deadlines en zieke collega’s kunnen ervoor zorgen dat er onder tijdsdruk veel werk moet worden verzet. Drukte op het werk is echter niet hetzelfde als werkdruk. En wat de ene werknemer ervaart als ‘veel te druk’ vindt de andere werknemer misschien ‘best te doen’.
Klachten
psychische klachten
Werknemers die te lang onder hoge druk moeten werken, kunnen allerlei fysieke en psychische klachten krijgen, zoals spanningshoofdpijn, overbelasting of – in het uiterste geval – een burn-out. Langdurig verzuim kan uw organisatie ook nog eens veel geld kosten. Alle reden dus om werkdruk serieus te nemen.