U bent hier

1.4 Instrumenten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: maart 2017

RI&E

Beleid tegen te hoge werkdruk ontwikkelt u op basis van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) (zie hierna). In de RI&E beschrijft u in welke situaties werknemers te maken kunnen krijgen met langdurige hoge werkdruk. Inspectie SZW kan uiteindelijk een bestuurlijke boete opleggen als na een controle en ondanks herhaalde waarschuwingen blijkt dat u onvoldoende maatregelen neemt om werkdruk aan te pakken of PSA-beleid te ontwikkelen.

1.4.1 RI&E

arbeids­risico’s

werkinhoud

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de risico’s die hun werknemers tijdens het werk lopen vast te leggen in de RI&E. Hierbij kan het gaan om ‘harde’ risico’s, zoals valpartijen of het oplopen van verwondingen door machines, maar ook ‘zachte’ risico’s, zoals werkstress. Een vast onderdeel van de RI&E is het plan van aanpak. Hierin staan de maatregelen die u gaat nemen tegen arbeidsrisico’s. Op het gebied van werkdruk kunnen dit bijvoorbeeld aanpassingen zijn aan de werkinhoud of de regelmogelijkheden van werknemers. Ook voorlichtingsactiviteiten beschrijft u in het plan van aanpak. Bij elke maatregel legt u vast wie die gaat uitvoeren en wanneer.

Beslissingen over het werkdrukbeleid kunt u niet nemen zonder inmenging van de ondernemingsraad. Werkdrukrisico’s moet u immers opnemen in de RI&E en de OR heeft instemmingsrecht over de RI&E.

1.4.2 Arbocatalogus

gezond en ­veilig werken

Bent u op zoek naar effectieve maatregelen om werkdruk aan te pakken, dan kan de arbocatalogus van uw branche uitkomst bieden. In een arbocatalogus beschrijven werk­gevers en werknemers hoe ze in de praktijk invulling willen geven aan de wettelijke kaders die de overheid stelt voor gezond en veilig werken. Op het gebied van werkdruk moet u denken aan oplossingen zoals het invoeren van flexibele werktijden, sociale steun en coaching bij signalen van stress en tips voor het veranderen van werkgedrag.

Op arboportaal.nl kunt u kijken of er een arbocatalogus voor uw branche is. Als u de oplossingen van een goedgekeurde arbocatalogus in de praktijk ook opvolgt, zal Inspectie SZW ook minder snel een boete opleggen.

Ander hulpmiddel

Met de zelfinspectietool ‘Werkdruk en Ongewenst gedrag’ van Inspectie SZW (die u kunt vinden via de website werkdrukenongewenstgedrag.zelfinspectie.nl) kijkt u naar uw eigen organisatie zoals een inspecteur dat doet. De tool gaat in op alle factoren die kunnen leiden tot werkstress. Na gebruik van de tool beschikt u over een lijst met actiepunten en achtergrondinformatie.