5.4 Kenmerken van de stabilisatiefase
pragmatisch
Medewerkers die zich in de stabilisatiefase bevinden, zijn vooral leden van generatie X (het laatste deel hiervan) en de pragmatische generatie (besproken in paragrafen 1.3 en 1.4). Het zijn bijna allemaal dertigers en veertigers (zie paragraaf 2.3), en ze bevinden zich in de onderhoudsfase van hun professionele loopbaan (paragraaf 2.4).
Stabiel
herkennen
Leidinggeven aan medewerkers in deze fase op basis van (de kenmerken van) generatie en leeftijd is lastiger, omdat hier meerdere groepen door elkaar lopen. Medewerkers in de stabilisatiefase zijn vaak te herkennen aan het feit dat alles in het leven stabiel lijkt: een stabiel gezinsleven (zo lijkt het tenminste van buitenaf), vaste hobby’s en activiteiten in hun privéleven en op het werk lijken ze op hun plek te zitten.
Ze groeien misschien nog steeds door, maar dit is meer een logisch gevolg van ervaring, dan dat het zich uit in ambitie en drive om zich te ontwikkelen en carrière te maken.
Gelukkig
geen weg terug
Toch is deze levensfase misschien wel het beste te herkennen doordat medewerkers bezig zijn met de vraag of ze wel écht gelukkig zijn in het leven. Alles is immers stabiel en kabbelt door. De belangrijke keuzes zijn gemaakt en voor een flink aantal is er geen (gemakkelijke) weg meer terug: veel dingen in het leven liggen vast. Zeker voor de medewerkers uit de pragmatische generatie en de xennials is dit een belangrijke vraag.
Erkenning
mentor
Verder zijn deze medewerkers vaak goed te herkennen aan hun behoefte om erkend te worden, zeker als het gaat om kennis, kunde en ervaring. Ze willen hun kennis graag delen met jongere collega’s in de organisatie, bijvoorbeeld als mentor of in een coachende rol. Ze willen ook graag binnen de organisatie hun visie kunnen uiten en hun ervaringen van wat wel en niet werkt delen.