1.4 Pragmatische generatie (rond 1970 tot rond 1985)
patatgeneratie
De pragmatische generatie is een bijzondere generatie die in de meeste standaard opsommingen van generaties niet aan bod komt. Juist daarom is het goed er extra aandacht voor te hebben. Deze generatie loopt over de grens van generatie X en Y heen. Voetbalcoach Leo Beenhakker doelde hierop toen hij de term patatgeneratie bedacht. Het is een generatie die vaak wordt beschreven als weinig gedisciplineerd en met weinig zin om te zweten.
Onderhandelen
zelfontplooiing
Voor deze generatie staat de zoektocht naar levensgeluk met stip bovenaan de prioriteiten. Ze onderhandelen veel en goed. Ook zijn ze altijd op zoek naar zelfontplooiing en manieren om vooruit te komen. Dit is ook niet gek, want na de economische crisis waarin de generatie vóór hen opgroeide, is er weer van alles mogelijk. Niets staat echt vast en er komen steeds meer mogelijkheden en keuzes bij. Het is daarom niet gek dat de mensen uit deze generatie bovengemiddeld positief zijn ingesteld.
Xennials (rond 1977 tot rond 1985)
computer
loopbaangesprek
Er zit nog een microgeneratie tussen generatie X en de millennials (generatie Y) in: de xennials. Vaak voelen deze mensen zich nergens bij horen. Ze zijn opgegroeid tijdens de opkomst van het internet. Een computer thuis hebben was nog bijzonder, maar ze waren jong genoeg om snel mee te kunnen groeien met alle technologische ontwikkelingen. Doordat ze het leven voor en na internet kennen, hebben ze vaak – net als de generaties hiervoor – niet echt iets met de nieuwste apps en hipste telefoons. Dit in tegenstelling tot de millennials. De kans is heel groot dat die ene werknemer op kantoor zonder mobiel een xennial betreft. Ook is het voeren van een loopbaangesprek met de xennial het lastigst: zzp’er worden en genieten van meer vrijheid, carrière maken, of toch een volledige carrièreswitch en voor een goed doel gaan werken?