U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Leidinggeven aan levensfasen1. Generaties aan het werk1.3 Generatie X (rond 1955 tot rond 1980)

1.3 Generatie X (rond 1955 tot rond 1980)

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2022

generatie niX

Generatie X had het een stuk lastiger tijdens het opgroeien en zeker in het begin van hun carrière. Er was namelijk een enorme werkloosheid. Enerzijds hadden de babyboomers veel werk naar zich toe getrokken, anderzijds groeide generatie X op in een economische crisis, waardoor er minder banen voorhanden kwamen. Generatie X wordt daarom ook wel generatie niX of de Verloren Generatie genoemd.

Mogelijk een extra generatie na 1970

geboortegolf

Er zijn ook generatie-indelingen die de Verloren Generatie en generatie X als twee verschillende generaties zien. De knip in deze generaties komt rond 1970 te liggen. Na 1970 was het effect van de geboortegolf van de babyboomers grotendeels uitgewerkt, waardoor er een nieuwe situatie ontstond. Hier is het echter als één generatie beschreven, zoals meestal het geval is.

Praktisch

praktisch

terughoudendheid

De kans is groot dat u als manager tot deze generatie X behoort. Door de maatschappelijke situatie moesten de jongeren snel volwassen worden. Door dat te accepteren en hard te werken, is deze generatie in de praktijk allesbehalve verloren gegaan. Over het algemeen zijn de mensen in deze generatie daardoor wel praktisch en pragmatisch ingesteld. Ze houden van doorwerken en weten minder prettige omstandigheden of tegenslagen te relativeren. Ze beschikken over een no-nonsensementaliteit en leren vaak snel.

Valkuil

generatie niX

Door die mentaliteit is terughoudendheid een belangrijke valkuil. Ze komen iets minder voor zichzelf op bij bijvoorbeeld promotiekansen. Daarbij komt dat met name de mensen uit deze generatie moeite hebben met de jonge mensen uit generatie Z die op alles kritisch zijn en denken alles al te weten en te begrijpen. Dit botst met de wens van generatie X om kennis over te dragen aan de nieuwe generaties en jongere collega’s te begeleiden en coachen.

Mentorrol voor generatie X

groeien

Medewerkers uit generatie X willen vaak graag een mentorrol op zich nemen. Dat is niet simpelweg het koppelen van een X aan een Z. Een mentor zijn is namelijk geen eenzijdige relatie. Omgaan met generaties gaat ook juist om het combineren van de ervaringen, kennis en kunde op zo’n manier dat beide partijen ervan kunnen leren en persoonlijk kunnen groeien.