U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Arbeidsongevallen en aansprakelijkheid3. De wettelijke regels3.4 Een goed werkgever

3.4 Een goed werkgever

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: april 2014

aansprakelijk

In artikel 7:611 BW staat dat de werkgever zich als een goed werkgever moet gedragen ten opzichte van de werknemers. Dat geldt ook voor u ten opzichte van uw medewerkers. Goed werkgeverschap is nogal een breed begrip. Ook hier vult de rechtspraak in wat u precies onder ‘goed werkgeverschap’ moet verstaan. Bij onduidelijkheid kan dit artikel antwoord geven op de vraag of het in bepaalde omstandigheden redelijk is om aan te nemen dat de werkgever aansprakelijk is voor bijvoorbeeld een arbeidsongeval. Bij dit artikel draait het om de ‘redelijkheid en billijkheid’.

Beginselen

Om te bepalen of u zich gedraagt als een goed werkgever is een aantal beginselen van belang. Ook de rechter zal deze beginselen meewegen als hij bij een arbeidsongeval de aansprakelijkheid moet bepalen.

3.4.1 Zorgvuldigheid

onderzoek

bezwaren

Als u maatregelen of besluiten neemt of als u aanwijzingen aan medewerkers geeft, moet u dat zorgvuldig doen. Dit houdt in dat u:

  • voldoende onderzoek heeft gedaan naar relevante feiten en belangen;
  • voldoende heeft gereageerd op eventuele bezwaren of vragen van de medewerkers;
  • een redelijke en voor de medewerkers zo min mogelijk belastende maatregel heeft genomen.

3.4.2 Positie niet misbruiken

consequent

U mag uw positie niet misbruiken. Dat betekent bijvoorbeeld dat u consequent en duidelijk moet zijn in uw besluiten en maatregelen. Uw medewerkers mogen niet het gevoel krijgen aan uw grillen te zijn overgeleverd.

3.4.3 Maatregelen motiveren

begrijpen

De maatregelen en aanwijzingen die u aan uw medewerkers geeft, moeten duidelijk, begrijpelijk en voldoende gemotiveerd zijn. Vraag ook of zij het begrijpen. Als de reden van een bepaalde maatregel of aanwijzing voor uw medewerkers niet duidelijk is, zullen zij niet snel vragen stellen. Geef hun de mogelijkheid om zich kritisch op te stellen.

3.4.4 Verwachtingen

wijzigen

U moet rekening houden met de (redelijke) verwachtingen die medewerkers van u hebben. Gelden er op uw afdeling bijvoorbeeld al jarenlang bepaalde veiligheidsvoorschriften, dan kunt u deze niet van de ene op de andere dag zonder reden wijzigen of verscherpen.

Moet u de veiligheidsvoorschriften wijzigen omdat de wet dit van u verlangt? Leg dan aan uw medewerkers uit waarom de voorschriften gaan veranderen .

3.4.5 Gelijk behandelen

godsdienst

Ten slotte moet u uw medewerkers gelijk behandelen. Iedereen moet dezelfde veiligheidsinstructies opvolgen. U mag daarin geen onderscheid mag maken tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers of op grond van godsdienst of levensovertuiging.