2.1 Verschillen
risico’s
ervaren
Iedere organisatie is weer anders. De werkzaamheden verschillen, net als de arbeidsmiddelen, de organisatie van het werk, de mentaliteit van de medewerkers, de arbeidstijden én de arbeidsomstandigheden. Daardoor lopen medewerkers in elke organisatie ook weer andere risico’s en krijgen ze andere arbeidsongevallen. Het is dus zaak om op te sporen wat deze risico’s zijn. Omdat u goed zicht heeft op de werkzaamheden van uw medewerkers, kunt u ook de risico’s vrij goed inschatten. Maar vraag ook vooral aan medewerkers zelf welke risico’s ze ervaren. U werkt misschien niet dagelijks met een machine, zij mogelijk wel.
Verschillen per branche
aandacht
Bepaalde oorzaken van arbeidsongevallen komen in de ene branche natuurlijk meer voor dan in de andere. De werkzaamheden kunnen immers per branche behoorlijk verschillen. Als u weet waar de grotere risico’s in uw eigen branche liggen, kunt u daar extra aandacht aan besteden.
Informatie over de branche
controleren
Informatie over de specifieke risico’s in uw branche kan de arbomedewerker u verschaffen. Maar u kunt ook zelf op zoek gaan. Informeer bijvoorbeeld bij uw brancheorganisatie. Daarnaast biedt de Inspectie SZW veel branche-informatie. Deze vindt u op inspectieszw.nl/actueel/publicaties/brancheinformatie. Daar vindt u ook de zogenoemde arbobranchebrochures. In deze brochures staat welke arbeidsrisico’s het meeste voorkomen in een bepaalde branche, hoe die zijn op te lossen en hoe de Inspectie gaat controleren. Hier kunt u natuurlijk ook de nodige informatie uit halen over de risico’s in uw organisatie, ook als u helemaal geen inspecteur verwacht. De Inspectie SZW houdt daarnaast precies bij welke (meldingsplichtige) arbeidsongevallen er gebeuren in welke branches. Verder brengt TNO Kwaliteit van Leven jaarlijks de Monitor Arbeidsongevallen uit. Dit rapport is te downloaden op tno.nl. Hier kunt u ook uw voordeel mee doen.